ÅSIKT

Därför älskar män nyheter på text-tv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

På Valborgsmässoafton gjorde "Mr Text-tv" sin sista arbetsdag. Få vet vem Torbjörn Jacobsson är till namnet, men i nästan 40 års tid har miljontals svenskar läst hans nyheter på SVT:s text-tv. När övrig media har låtit bylinebilderna på journalister växa och skribenter blivit allt mer som varumärken för olika mediaplattformar är text-tv som en opersonlig fristad. Det har passat Torbjörn Jacobsson bra.

Foto: Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Torbjörn Jacobsson

– Jag ser mig mer som en anonym spelare i ett lag, säger han i en avtackningsintervju på SVT:s hemsida.
Det är inte helt lätt att förklara text-tv:s storhet för någon som inte lever och bor i Sverige. Med kortfattade texter och enkel grafik som påminner om en svunnen tid förmedlar sidan nyheter, men också väder, tv-guide – och inte minst sportresultat.

Nostalgi och hyllningar

Av någon anledning verkar formatet tilltala framför allt en manlig publik. Min främsta erfarenhet av text-tv är att skämta med mina kvinnliga vänner om pojkvänners och manliga bekantskapers besatthet av att zappa igenom nyhetsläget med fjärrkontrollen. De vet exakt vad siffrorna 106, 300 och 699 står för. Det är som om internet och smartphones inte har uppfunnits. Och innan någon påpekar det, jag är informerad om att text-tv numera också finns som app.
Frågan är bara varför man surfar in på text-tv och inte på de vanliga nyhetssajterna, som exempelvis Aftonbladet? Nyligen ställde jag den frågan på Twitter. Svaren jag fick var en blandning av nostalgi och hyllningar till det kortfattade formatet.

Längtan efter fakta

"En nyhet är inte riktigt dominerande förrän den är på 100", "Text-tv är det rena förnuftet" och "Text- tv är det bästa. Kort, koncist, enkelt och ej en massa byngel runtomkring", var några av förklaringarna. Flera svar innehöll "377", det vill säga målservice där man kan följa matcher i realtid. Aftonbladets sportkrönikör Marcus Leifby har kallat sidan ”nördarnas heliga Graal”.
Mr text-tv himself förklarar att så länge det var sant, relevant, faktabaserat och kunde berättas i ord så kunde nyheten platsa på text-tv. Sidan har blivit som en livboj i ett allt mer fragmenterat mediaklimat och där fejknyheter är ett globalt samhällsproblem. Med risk för att kasta sten i glashus – det här är trots allt en ledarkrönika – så kanske det finns en mättnad på tyckanden och en längtan efter fakta.

SVT sitter på en klenod

SVT verkar inte riktigt förstå vilken klenod de sitter på i tider när traditionella medier ifrågasätts. Torbjörn Jacobsson uttrycker en oro över att det dras ned på personal på text-tv. Det gör mig sorgsen, och då tillhör jag inte ens de två miljoner läsare som dagligen läser text-tv. Men ska inte något få vara heligt i Mediasverige?

ARTIKELN HANDLAR OM