Jonna Sima

SD:s huvudvärk är kvinnliga väljare

Män är rationella krigare, kvinnor är känslostyrda våp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnor fortsätter att rata Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson tror de prioriterar annorlunda än män. På SD-kanalen Riks TV lanseras konspirationsteorier om andra bakomliggande orsaker.
Kvinnor fortsätter att rata Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson tror de prioriterar annorlunda än män. På SD-kanalen Riks TV lanseras konspirationsteorier om andra bakomliggande orsaker.

Sverigedemokraternas största huvudvärk är kvinnor. Enligt Statistiska Centralbyråns senaste mätning är stödet för SD 14,4 procentenheter större hos män än bland kvinnor.

Att kvinnor fortfarande ratar SD är ett dilemma för partiet. När SD-kvinnor höll en utbildningskonferens i Norrköping i oktober talade Jimmie Åkesson. Hans budskap var att kvinnliga röster är nyckeln till en valframgång nästa höst. Men någon analys om varför hans parti stöter bort kvinnor hade han inte. Istället sa SD-ledaren att det främst beror på att kvinnor "prioriterar" valfrågor annorlunda än män.

Riks TV spekulerar

På SD:s gränslösa propagandakanal Riks TV på Youtube ger de sig på djärvare förklaringar till varför kvinnor väljer att rösta på "fel" partier. En manlig programledare och en kvinnlig SD-bloggare spekulerar vilt i om det kan bero på att retoriken är för svår och tråkig, att kvinnor är mer känslostyrda.

Män däremot är mer sakliga, har det genetiskt i sig att vara mer kritiskt tänkande, kommer de fram till. "Det är sedan tiden på savannen!", utropar den frejdiga bloggaren. Programledaren hummar med, och säger att det inte är "orimligt att tänka" att männen genetiskt har utvecklat en förmåga att leda ett samhälle. Män har lättare att sluta upp bakom en ledare, medan kvinnorna "behöver hjälp" för att backa upp sina åsikter, funderar tv-duon vidare.

Teori från sociala medier

När man inte trodde att samtalet kunde bli dummare flikar programledaren in en teori "som man hör ibland på sociala medier". Nämligen att familjerna idag är sönderslagna och kvinnorna arbetar istället för att vara hemma med barnen. Det gör att de vill ha en generös flyktingpolitik, så att de får ta hand om och ge kärlek till flyktingar. Enligt den där teorin på sociala medier alltså. Empiri, forskning och fakta är för töntar.

Män är kritiskt tänkande och rationella krigare. Kvinnor är känslostyrda våp som behöver hjälp att tänka.

Och sedan undrar SD varför kvinnor inte vill rösta på dem.

Kanske bero det på att kvinnor inte vill att ett främlingsfientligt parti med klimatförnekare, vaccinmotståndare och faktaresistenta biologister ska få makt över deras liv. Eller så kan Jimmie & company fortsätta tro att vi helt enkelt prioriterar annorlunda.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.