Snart avgör plånboken om dina barn får bada

Låt Älvsjöbadet vara gratis för alla utan sommarhus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flygbild över Älvsjöbadet
Flygbild över Älvsjöbadet

Det borgerliga styret i Stockholm stad har bestämt sig. Nu ska Älvsjöbadet i södra Stockholm rustas upp. Det är ett utomhusbad som funnits i stadsdelen Hagsätra sedan 1937, och det kan behöva lite kärlek. Badet betyder mycket för de som bor där, men även för alla som under sommarmånaderna vallfärdar dit från stadens olika hörn. Badet har betytt mycket även för mig. Därför kom nyheten om att avgiftsbelägga badet som en chock.

På Älvsjöbadet lär sig många barn simma för första gången. Alla är välkomna, särskilt de som saknar sommarstuga eller sommarlediga föräldrar. Här simmar pensionärer på morgonen innan det blir fullt av barn och ungdomar mitt på dagen. Mot kvällen samlas familjer och kompisgäng för att grilla. En del åker tvärs över stan. Att spendera en hel dag på badet är inte främmande.

Ett av de sista baden

I dag är Älvsjöbadet ett av de sista avgiftsfria baden i Stockholm. Men i och med att det ska rustas upp ska det byggas staket, kassor och både barn och vuxna ska köa för att betala inträde.

Hagsätra är i dag ett område med vad som kallas "lägre socioekonomisk status". Det betyder att det finns större utmaningar där än många andra områden i Stockholm. I Rågsved, som gränsar till Hagsätra, är inkomsterna ännu lägre. Hassan Jama (V) är vice ordförande i idrottsnämnden. Även han är uppvuxen i området, och ifrågasätter avgifterna.

– Sen det här blev känt är det många som mejlat och varit upprörda. Jag var själv mycket på Älvsjöbadet när jag var yngre, och nu går jag dit med min dotter. Beslutet med avgifter kom från ingenstans, säger han när vi pratar i telefon.

Clara Lindblom (V) är oppositionsborgarråd i Stockholm stad. Hon förklarar varför det är helt meningslöst med avgifter på badet.

Småpengar för staden

– I dag finns en princip om att införa avgift för alla bad vid upprustning, och för de som värms upp. Men det är helt omotiverat. I dag kommer anslagen från staden för att sköta badet. Inträdesavgifterna skulle bara vara kaffepengar i jämförelse, säger hon till mig.

För staden handlar det alltså om betydelselösa summor. Men för alla barn och deras föräldrar så kan de här avgifterna vara avgörande för om det blir ett besök på badet eller inte. Det är barn som kanske inte får lära sig simma just den sommaren. Det blir en mötesplats mindre för människor som knappast har ett landställe, men som vill ge familjen en fin sommar ändå. Att vi ska ha några gratisbad i en segregerad stad som Stockholm borde vara en självklarhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.