Ledare

SD har sålt ut sitt ”samvete”

Hål i huvudet eller vanlig högerpolitik?

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vilken budget är det egentligen som Magdalena Andersson ska styra landet med? I dag blev hon vald till statsminister igen, men budgeten som gick igenom är inte hennes. Inte riktigt i alla fall.

I förra veckan vann det som kallas för Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetreservation i riksdagen. En del menar att det handlar om småpengar som ska fördelas om, andra att det här är helt avgörande för vilken riktning Sverige tar. Båda sidorna har rätt.

Desperat försök

För Sverigedemokraterna är det här deras största seger sedan de kom in riksdagen, i alla fall enligt dem själva. Men hur mycket av den ekonomiska politiken tillsammans med KD och M är egentligen SD:s?

I ett desperat försök att lansera sig själva som högerns ”sociala samvete” har SD gått ihop med två högerpartier. Men det är inte särskilt trovärdigt. I budgeten som gått igenom har SD, KD och M förändrat sådant som knappast rimmar med ett socialt samvete.

Arbetare får betala

I tidningen Arbetet intervjuas LO:s ordförande Susanna Gideonsson om vad hon anser om budgeten. På tre punkter är hon särskilt kritisk. Familjeveckan som inte kommer genomföras, det uteblivna stödet för byggande av hyresrätter och planerade ökningar av arbetsmarknadsutbildningar som inte blir av.

”Där förstår jag ingenting. Näringslivet skriker efter arbetskraft samtidigt som vi har många arbetslösa som behöver utbildning. Att dra bort pengar från det området verkar vara helt hål i huvudet”, säger hon till Arbetet.

Hål i huvudet eller inte så är det vanlig högerpolitik. Och de som får betala för det är de som behöver hyresrätter och arbetare som nu får stå utan utbildning och kompetensutveckling. Kanske är det ett billigt pris för det Sverigedemokraterna får i utbyte.
Nu får SD nämligen flytta om i biståndsbudgeten och fokusera på ”återvandring”. Något som ledarsidan skrivit om tidigare. Så mycket för det socialt samvete som Åkesson pratar om. När det väl gäller säljer man ut allt för att få igenom hjärtefrågorna, och de handlar nästan uteslutande om invandring, migration och nu även ”återvandring”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Strandhäll och ”Kålle” blir S nya vallokomotiv

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Susanna Gideonsson

Sverigedemokraterna

Migrationspolitik

Jimmie Åkesson