Jonna Sima

30 000 är hemlösa med S bostadspolitik

Hela samhället vittrar isär av bostadsbristen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Byggtakten är den största på 30 år ändå är bostadsbristen stor. Mer än 30 000 människor tros leva som hemlösa, visar ny rapport.
Byggtakten är den största på 30 år ändå är bostadsbristen stor. Mer än 30 000 människor tros leva som hemlösa, visar ny rapport.

Mer än 30 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Men mörkertalet kan vara stort, menar Sveriges Stadsmissioner i sin Hemlöshetsrapport för 2021. Någon ordentlig statistik har inte gjorts på fem år.

Bilden av hemlösa är ofta att det rör sig om individer i samhällets utkant. Den bilden var hyfsat aktuell för femton år sedan. Då låg missbruk och psykisk ohälsa bakom 80 procent av hemlösheten, i dag är den siffran under 60 procent.

Det beror på att ekonomiska orsaker har fått en större betydelse till varför människor hamnar utanför bostadsmarknaden.

Havererad bostadspolitik

Efter sju år av socialdemokratisk regering har hemlösheten gått från att vara en social fråga till att handla om havererad bostadspolitik.

Statsminister Tage Erlander fick i en legendarisk tv-intervju 1966 frågan vad han skulle ge för råd till ett ungt par som ville flytta ihop. Hans svar om att de borde ställa sig i bostadskön ansågs vara förödande. Då hade ändå byggandet av Miljonprogrammet påbörjats.

I veckan fick den nye bostadsministern Johan Danielsson samma fråga i radions Studio Ett. Svaret var inte vidare uppmuntrande. Bostadsministern sa att han vill invänta en utredning i frågan som ska presenteras i början av nästa år.

Just bostadspolitiken är den som drabbas hårt av förändringarna i M-KD-SD-budgeten. Högerpartierna har bland annat slopat byggsubventioner till hyresrätter. Malmö har redan varnat för att deras byggande av hyresrätter kommer att rasa på grund av detta.

Även om byggtakten av bostäder just nu är den största på trettio år är bostadsbristen stor i hela landet. Dessutom har kraven för att få en bostad bara ökat, så som inkomstkrav för hyresrätter, lånetak och amorteringskrav. Dyr nyproduktion och avsaknad av flyttkedjor stänger allt fler utanför bostadsmarknaden.

Strategi mot hemlöshet

Regeringen har i höstbudgeten lagt ett skarpt förslag om att införa en nationell strategi mot hemlöshet. Strategin ska omfatta en bostadspolitik både för de mest utsatta och för de som har svårt att få ett första boende.

Den borde kunna genomföras med stöd över blockgränsen.
Inte ens bostadsägare som sett stora värdeökningar de senaste decennierna är några riktiga vinnare. Alla är förlorare när en havererad bostadsmarknad leder till trångboddhet, segregation, sociala problem, hämmad tillväxt – och hemlöshet.

Vad är dina erfarenheter av bostadsmarknaden? Hur har politiken misslyckats och vad kan förbättras?

Chatta om texten med Jonna Sima kl 09:00. Du kan skicka in ditt inlägg redan nu!

Denna chatt är stängd.

 • Jonna Sima
  3 december 202109.34

  Tack för idag för alla initierade och intressanta frågor och synpunkter! Ha en fortsatt fin dag och en trevlig helg.

  /Jonnw

 • Jonna Sima
  3 december 202109.33

  Viktiga synpunkter. Därför behövs det fler hyresrätter – och att det blir möjligt för människor med normala inkomster att kunna ta sitt första bostadslån. Det låter som att Socialdemokraterna har den här probleminsikten och att det kommer ske förändringar framöver.

 • 3 december 202109.32

  Förskollärarutbildningen är ändå 3.5år på universitet. Det är tragiskt att de inte får betalt likt människor som går andra utbildningar med samma längd på samma nivå. Medellönen ligger dock på 33000kr vilket är betydligt mer än vad en Undersköterska eller tex en telefonoperatörs supportavdelning får då lönen för dessa ligger runt 23000kr för supportmänniskor och runt 26000 för en undersköterska. Så det finns nyanser i helvetet som det heter. Alla ovanstående har problem att ha råd med bostad, även i parrelation då det inte ger mycket i lånelöfte.

  Andreas
 • Jonna Sima
  3 december 202109.32

  Du pekar på många flaskhalsar regeringen måste ta itu med. Det skulle behövas ses över hur äldre kan flytta till mindre lägenheter utan att det behöver bli dyrare.

 • 3 december 202109.29

  Det finns väldigt gott om bostäder i Sverige. Problemet är i stället hur de nyttjas. 1. Mängder av lägenheter används som kontor. 2. Många hushåll äger en bostad och en övernattningslägenhet. 3. Vi har hundratusentals vinterbonade sommarstugor. 4. Äldre hushåll bor kvar i stora centralt belägna lägenheter pga att de till följd av de förhandlade hyror har en relativt sett låg hyra som inte speglar lägesfördelen. 5. Äldre hushåll bor kvar i villor och bostadsrätter eftersom de tycker att de inte kan flytta pga flyttskatten.

  Kalle
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.