Mejla

Eva Franchell

Rensa Stockholm - stoppa bilarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Sergels torg måste människor kunna samlas och känna trygghet.
På Sergels torg måste människor kunna samlas och känna trygghet.

LEDARE

Bilar har förvandlats till dödliga vapen. De har varit lätta att stjäla och sedan har ingenting kunnat stoppa deras framfart.

I Nice, Berlin, Jerusalem, London och Stockholm har de använts som effektiva mordmaskiner för terrorister som velat döda många människor.

Om folk i framtiden ska kunna skyddas måste bilarna helt enkelt bort från samlingsplatser och citykärnor. Det är inte rimligt att en stor lastbil kan köras rätt in på Stockholms populäraste promenadgata en fredagseftermiddag strax före påsk. Politiker har varit bra på att skydda sig själva, men nu måste de även se medborgarnas behov av säkra miljöer.

Rätt in på Västerlånggatan

Det har gått fjorton år sedan en man körde rätt in på Västerlånggatan i Gamla stan. Han dödade en kvinna och skadade ytterligare 18 personer. Det fanns flera skäl att skydda den medeltida stadskärnan, men säkerheten i de trånga gränderna borde ha varit ett tungt argument. Det är faktiskt anmärkningsvärt att biltrafiken fort-farande får rulla genom Gamla stan.

Stockholm är en internationell stad, en turiststad med 13,5 miljoner gästnätter i fjol. Av de fyra personer som dödades på Drottninggatan var tre besökare, en kvinna från Belgien, en kvinna från Uddevalla samt en brittisk man. Shoppinggatan är ett populärt mål för våra besökare och borde givetvis vara en trygg miljö. Många turister fortsätter gatan ner till Gamla stan, men riktigt säkert är det bara runt Rosenbad och riksdagshuset. Där finns stopp för ovälkomna bilar som också kan fällas ner om någon viktig transport måste fram. Tekniken finns alltså, men den är inte för alla.

Behovet av lugna miljöer

Det mesta går att lösa för taxi och färdtjänst. Leveranser till butiker och restauranger kan dessutom styras om till tider när färre människor är ute och går på gatorna.

Stockholms trafikplanering har alltid handlat om flöden. Bilisterna ska köra i en jämn ström och ingenting ska stoppa dem. Nu byggs dessutom snabba cykelbanor så att även cyklisterna kan flöda fram genom staden.

Mer sällan pratas det om behovet av lugna miljöer. Om parker och vänliga torg som välkomnar våra besökare och där barn kan röra sig utan fara för sina liv.

Justitieminister Morgan Johansson menar att det är svårt att skydda människor i ett öppet samhälle. Men att bilister får köra var som helst är väl ändå inte öppenhet. Bilarna har dominerat våra städer i decennier, nu är det människorna som behöver plats. Nu är det bilismen som måste regleras.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gamla stan

Stockholm

Bilar