ÅSIKT

Löfven backar om vinster i välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET
Stefan Löfven och Magdalena Andersson på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg.
LEDARE

Fredagens terrordåd i Stockholm har också präglat stämningen på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Det faktum att kongressen har förlöpt som planerat visar att demokratins ryggrad står stark i Sverige även under attack.
I dag avhandlades en av de stora valfrågorna – vinster i välfärden. På morgonen stod det klart att den socialdemokratiska partiledningen har tvingats backa. Kritiken från ombuden blev för stark. På måndagen röstades nya riktlinjer igenom med skrivelsen: "Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg".

Tänkt sig en kompromiss

I det nya förslaget ska alltså vinstjakten inte bara stoppas i skolan – utan i hela välfärden. Kongressombuden har satt ned foten. Det är behoven som ska styra, inte företagens vinstmotiv.
I nuläget finns det ingen majoritet i riksdagen mot vinster i välfärden efter att Sverigedemokraterna gjort en kovändning i frågan. Men Löfvens regering hade nog tänkt sig att en kompromiss kring åtminstone skolorna skulle vara möjlig. Att riksdagens åtta partier skulle kunna enas i att Sverige inte längre ska vara världsunikt med att låta skolor drivas som vilken affärsverksamhet som helst. Särskilt inte med det nuvarande skolsystemet, med fritt skolval och skolpeng, som tillsammans med skolföretagens vinstkrav kallhamrat sorterar och väljer bort "olönsamma" elever.

Enklare att förklara för gräsrötterna

Pragmatism och uttänkta parlamentariska strategier är svårt att förklara för gräsrötterna. Dagens beslut gör kommunikationen med väljarna enklare inför valet 2018. En röst på Socialdemokraterna är en röst för vinstbegränsningar i hela välfärden. Kongressombuden har dessutom medborgarna på sin sida i den här frågan. Bara en av tio vill ha kvar dagens regler utan några begränsningar.
Även aktuell forskning visar att privatiseringar och utökad valfrihet inom offentlig sektor varken har lett till ökad effektivitet, förbättrad kvalitet eller sänkta utgifter. Det är lätt att tycka att svenskarna haft en naiv övertro till att kommuner och landsting skulle kunna tygla marknaden. Kanske går det att förklara med vår traditionellt starka tilltro till Myndighetssverige.

Sex miljarder i aktieutdelning

Det förtroendet skadas när det bara sedan 2013 har plockats ut sex miljarder kronor i aktieutdelningar ur välfärdsföretag – pengar som skulle ha kunnat användas till att anställa tiotusentals lärare, undersköterskor och elevassistenter.

Människor vill inte ha vinstuttag, till sist måste det demokratiska systemet anpassa sig efter det.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna kan gott fortsätta försvara ett system som prioriterar företagens vinster framför medborgarnas behov. I slutändan är det väljarna som avgör.

ARTIKELN HANDLAR OM