Mejla

Eva Franchell

Allt är Maud Olofssons fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maud Olofsson drev igenom affären Postnord.
Maud Olofsson drev igenom affären Postnord.

LEDARE

Hur mycket ska vi betala för statens usla affärer?
Nu är det posten som vill ha mer pengar. Trots att breven inte kommer fram vill Postnord ha tre extra miljarder som tack för absolut ingenting.
Nog märker vi att posten går på knäna, servicen har blivit allt sämre. Postnord skyller på danska staten som tvingat alla danskar att öppna mejlkonton. Sverige och Danmark äger ju Postnord tillsammans och det är klart att det blir bolagskris om alla danskar slutar att skicka brev.

Jobbslakt

Nu väntar jobbslakt i Postnord. Upp emot 4 000 jobb ska bort och det kommer att bli dyrt eftersom de anställda på danska sidan har förmånliga villkor. Även anställda i Sverige kommer att beröras, Svenska Dagbladets näringslivsredaktion räknar med att det kan handla om 700 jobb på svenska sidan.
Hela idén att Sverige och Danmark ska ha en gemensam post är egentligen märklig. Distributionen av post borde vara en nationell fråga, men som vanligt är det Maud Olofssons fel.

Lika korkat

Det var hon som 2009 drev igenom sammanslagningen av de två ländernas postverksamhet. Med samgåendet tog posten ett steg ut i Europa, förklarade Maud Olofsson glädjestrålande.

Det var lika korkat som när hon samma år gav klartecken till Vattenfalls köp av Nuon för 89 miljarder kronor. Vattenfall skulle expandera, Sverige skulle regera ute i Europa.

Det skulle visa sig vara ett minst lika katastrofalt expansionsäventyr.
I dag är det näringsminister Mikael Damberg som sitter med arvet efter Maud Olofsson i sitt knä. Det lär bli en krisplan för Postnord, men avtalet är uselt så det handlar om att rädda det som räddas kan. Resten får vi betala i skatt och i ännu sämre service.

Läs också:

I ett civiliserat land kommer breven framPostnord | AftonbladetNuon | Aftonbladet

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Sammanslagningen av posten var en usel idé

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Maud Olofsson

Postnord

Nuon