ÅSIKT

Förvånas någon av SD:s rasism?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYR N
Anna Kinberg Batra kan komma att få ägna välrörelsen åt att försvara partiets klavertramp.
LEDARE

Det tog bara drygt en vecka efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tagit över makten i Hässleholm tillsammans med det lokala missnöjespartiet Folkets Väl och Sverigedemokraterna innan första krismötet var ett faktum.
Kommunstyrelsens nye vice ordförande, Ulf Erlandsson (SD), visade sig ha varit en flitig spridare av artiklar från hatsajten Fria Tider i sociala medier. Det kunde nättidningen Expo avslöja på tisdagen.
Bland annat har Erlandsson delat en artikel som påstår att "de största invandrargrupperna har en genomsnittligt lägre IQ än etniskt svenska". Han har även gillat den pronazistiska podden Motgift.
Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, har beskrivit Fria Tider som "neofascistisk" och tidigare har samröre med sajten använts som motivering för att utesluta medlemmar ur partiet.

Milstolpe för Sverigedemokraterna

– Jag tar mycket kraftigt avstånd från det Ulf Erlandsson gjort. Det här kommer att påverka vår syn på SD i Hässleholms kommun, säger Moderaternas kommunalråd Pär Palmgren till SVT.
Kommentaren känns mest som ett spel för galleriet. Det kan inte komma som någon överraskning för allianspartierna vad Sverigedemokraterna står för. För en vecka sedan ansågs inte partiets byk vara något hinder för att plötsligt ingå ett historiskt samarbete som kunde fälla den rödgröna majoritetens budget och genomföra ett maktskifte.
Att SD röstats fram på ledande poster i Hässleholms kommunfullmäktige och kommunstyrelse är en milstolpe för partiet. Aldrig tidigare har de fått så framskjutna positioner i kommunalpolitiken.

Kinberg Batras kursändring

I Gävle styr Alliansen sedan tidigare med stöd av Sverigedemokraterna. Nu har även Hässleholm blivit en borgerlig experimentverkstad där samarbetet med SD prövas på lokal nivå.
I båda kommunerna har allianspartier fått igenom sina oppositionsbudgetar tack vare att SD röstat på dem. Alltså det som Anna Kinberg Batra drömmer om.
När hon i januari meddelade att Moderaterna skulle inleda samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen var det början på partiets kursändring.

Borde lära av Hässleholm-exemplet

Moderatledarens uttalade mål är att lägga en gemensam Alliansbudget redan till hösten och att man med stöd av Sverigedemokraterna ska fälla den rödgröna regeringen.

Kinberg Batra borde lära av Hässleholm-exemplet.
Sverigedemokraterna må hävda att de har en nolltolerans mot rasism, men den illusionen spricker gång på gång eftersom värderingarna är en grundbult i partiet. Om Kinberg Batra håller fast vid sin regeringsstrategi kommer SD-skandaler att prägla valrörelsen. Hon måste i så fall känna sig bekväm med att ständigt behöva försvara Sverigedemokraternas klavertramp.

ARTIKELN HANDLAR OM