ÅSIKT

Inget mer sex för Jimmie Åkesson

Foto: Lasse Allard
Dags att börja bråka igen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klockan har precis slagit sju på morgonen. Kön till en av Stockholms mammograficentraler växer, datasystemet har havererat får vi veta.

– Skriv upp ditt namn på lappen så ringer vi om en ny tid.
Kvinnorna köar, skriver och lämnar sedan lokalen för att åter gå ut i vintermörkret. Ingen säger särskilt mycket, ingen är förbannad. Alla fogar sig.
Kvinnosjukvården är inte särskilt prioriterad, vi vet det. Anpassningen går fort nu. När förlossningsvården havererar åker kvinnor många mil till sjukhus i andra städer eller till och med andra länder. Svenska föräldrar går på kurs för att lära sig hur man förlöser sina barn i bilen. Knappt någon hinner bråka.

Paralyserande

Vi som en gång slogs för rätten till mammografi och smärtfri förlossning får nu finna oss i att kvinnohälsan prioriteras ner. Det är en backlash och den har paralyserande kraft.
I svenska domstolar prövas nu en barnmorskas vägran att medverka vid aborter. Hon får stöd av Sverigedemokraterna som lämnat in flera motioner som inskränker aborträtten. Männens parti vill försämra kvinnohälsan. Som förebilderna Donald Trump och Vladimir Putin vill väl Jimmie Åkesson hävda sig genom att sätta kvinnor på plats.

Skumma kliniker

Donald Trump har sagt att när han förändrar abortlagarna kan kvinnor straffas. Omgiven av män skrev han i veckan under ett beslut som stoppar bidrag till abortkliniker världen över. Hans namnunderskrift innebär att de osäkra aborterna kommer att öka i en värld där 47 000 kvinnor redan dör på sängkammargolv eller skumma kliniker.
Även i Ryssland ifrågasätts aborträtten. I duman ligger ett förslag som innebär att aborter inte längre ska ingå i den allmänna hälsovården. I fredags godkände samma församling ryska mäns rätt att slå sina fruar. Begreppet misshandel inom familjer tas bort från brottsbalken.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina som tog initiativet till lagändringen.

Piece of ass

Visst, hon är kvinna. Det är också de Sverigedemokrater som undertecknat anti-abortmotionen, men det är inte avsändarna som räknas. Världen är full av nyttiga idioter.
Det är den kvinnofientliga politiken och den nedsättande attityden som präglat denna mörka januari 2017. Kvinnor ska stå på led och inte värja sig för en snyting. De får inte vara feta, fula eller stå i vägen, men gärna vara "a piece of ass", som Donald Trump sa om sin egen dotter.

Man får gärna vara sexig, enligt mansmonstret over there.

Jag kan lova både honom, Putin och minimonstret Åkesson att sex är det sista de kommer att få när deras politik sprider sig över världen.

Det går fort, men snart släpper den kvinnliga paralysen. Då kommer motreaktionen och den kan bli kraftig.