Ledare

Totalt militärt misslyckande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

21 JULI 2007. När de danska trupperna efter fyra år lämnar Irak har redan lokala tolkar, chaufförer och kontorister flugits ut ur landet. Det sista av tre evakueringsplan lämnade Basra i södra Irak i går morse.

Trots Danmarks i andra sammanhang strama flyktingpolitik beviljas omkring 200 irakier som arbetat för den danska armén politisk asyl. Dansk folkeparti har motvilligt accepterat lösningen.

När Danmark nästa gång drar i krig borde tolkarna inte komma från regionen, muttrar partiets utrikespolitiske talesman Sören Espersen.

Evakuering soldaternas initiativ

Initiativet till evakueringen har kommit från danska soldater som oroas för risken att de irakier som arbetet för dem ska råka illa ut. Utan danska soldater på plats skulle de bli måltavla för militanta gruppers attacker, anser den danska armén.

Just så stavas ett totalt militärt misslyckande. För Danmark, men framför allt för den amerikanska administration som med osanna argument invaderade Irak i trots mot folkrätten och utan en plan för freden.

Kriget i Irak skulle skapa demokrati och fred. Så löd parollerna från Washington och London, och så lät det också när till exempel den blivande svenske folkpartiledaren ville ansluta Sverige till ”de villigas koalition”.

Blodigaste månaderna

Verkligheten har som bekant blivit en helt annan.

Våldet visar inga tecken på att avta. För de amerikanska trupperna och deras irakiska allierade har de tre senaste månaderna varit bland de blodigaste sedan invasionen år 2003. Bara den senaste månaden har 47 amerikanska soldater dödats.

Sedan invasionen har sammantaget över 3?800 soldater i koalitionen dödats, bland dem 7 danskar.

Ändå är det framför allt civilbefolkningen som drabbas.

Där är emellertid siffrorna osäkrare. Det irakiska hälsoministeriet beräknade i november förra året dödssiffran till mellan 100?000 och 150?000. Andra menar att upp till 650?000 människor kan ha dött som en konsekvens av kriget. Och allt detta är innan offren för den senaste våldsvågen räknats.

De danska soldater som nu fruktar för sina irakiska arbetskamraters säkerhet har goda skäl för sin oro.

Över fyra miljoner på flykt

Just därför har också kriget skapat ett enormt flyktingproblem. Över två miljoner irakier är på flykt i sitt eget land, och lika många har lämnat landet. I allmänhet för en eländig tillvaro i något av grannländerna.

Inför detta har de flesta av de länder som villigt anslöt sig till den amerikanska koalitionen ställt sig kallsinniga. Det gäller USA och Storbritannien, och det gäller naturligtvis Danmark.

Den omsorg danska soldater visar de civilanställda de samarbetat med i fyra år understryker dessvärre bara cynismen i den irakiska tragedin.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!