ÅSIKT

Nyliberalerna har bara börjat stöka

LEDARE

Tobias Billström och Carl Bildt sitter fortfarande kvar i regeringen

Tio dagar med alliansregeringen. Redan två avgångna ministrar. I lördags handelsminister Maria Borelius. I går kulturminister Cecilia Stegö Chilò.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Cecilia Stegö Chilò.

Fredrik Reinfeldt kan försöka säga att det är regeringens politik som räknas, att ministeravgångarna inte kommer att betyda något för regeringens arbete längre fram i mandatperioden. Faktum är ändå att avgångarna var politiska. Inte personliga.

Borelius och Stegö Chilò föll inte på personliga tillkortakommanden, slarviga kvitton eller felparkeringar.

De föll för att de hade omsatt sin nyliberala övertygelse i en elitistisk, regelföraktande livsstil.

Vi gillar inte skatter, arbetsrätt och kollektivavtal. Alltså betalar vi våra barnflickor svart och skatteplanerar villan. Vi tror inte på public services folkbildande ambitioner. Alltså betalar vi inte tevelicensen.

Så funkar nyliberalismen. Jag blev inte det minsta förvånad när Timbrochefen inte hade betalat tv-licensen på 16 år. Det kändes snarare som en självklarhet. Både en och två gånger har jag rykt ihop med stockholmska nyliberaler som aldrig skulle drömma om att vara med och betala för public service.

”Men du tittar ju på tv och lyssnar på radio som alla andra!” har jag surt replikerat utan att få något ordentligt svar.

Stegö Chilò vägrar att erkänna de ideologiska och politiska dimensionerna av sin avgång. Hon skyller på Radiotjänst och Transportarbetareförbundet, som polisanmälde licensskolket och de svarta barnflickorna. Anmälningarna har enligt Stegö Chilò gjort att ”det inte kommer att vara möjligt att inom rimlig tid reda upp situationen”.

En så ryggradslös kulturminister kan Sverige inte ha.

Om Stegö Chilò som högsta ansvariga politiker för public service vägrat betala sin tevelicens måste hon kunna förklara varför. Annars är hon värdelös som minister. Politiker måste bäras av sin övertygelse.

Fredrik Reinfeldts nya moderater skulle ta avstånd från den elitistiska nyliberalism som i folkmun kallas ”överklassfasoner”. Sedan drabbades Reinfeldt av intellektuell härdsmälta och utsåg fyra nyliberala moderata ministrar –?eller var det så att han för ett ögonblick följde sitt politiska hjärta?

Projektet ”de nya moderaterna” sjönk ihop på nolltid. Carl Bildt och Tobias Billström, regeringens kvarvarande nyliberaler, kommer att fortsätta sticka hål på moderaternas mjuka image.

Regeringen presenterade sin första budget i?går. ”Här sluts cirkeln efter en minst sagt turbulent vecka med regeringen Reinfeldt. Barnflickorna i Täby och Djursholm ska bli fler och de som köper deras tjänster ska få lägre förmögenhetsskatt och fastighetsskatt”, sa socialdemokraternas Pär Nuder i riksdagen.

Borelius, Stegö Chilò, Billström och Bildt personifierar det systemskifte som Reinfeldt lovade väljarna att slippa.

ARTIKELN HANDLAR OM