Anders Lindberg

En anständig linje mot SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går presenterade regeringens utredare Bengt Westerberg sitt slutbetänkande ”Främlingsfienden inom oss”.

Det som utredningen presenterar är en anständig linje i arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Men den räcker inte.

I går kom ytterligare en opinionsmätning som visade att Sverigedemokraterna gått framåt under hösten. Delvis beror det på att andra partier och stora medier som SVT:s ”Agenda” lyft deras frågeställningar och deras perspektiv i debatten om integration och invandring.

Finns djupare orsaker

När Sverigedemokraternas frågor diskuteras växer de på samma sätt som Piratpartiet växte under debatten om FRA-lagen. Mer uppmärksamhet ger också fler röster.

Men Sverigedemokraternas framgångar har också djupare orsaker. Bengt Westerberg påpekade under pressträffen att om alla främlingsfientliga grupper, inklusive Sverigedemokraterna, bara försvann skulle problemen med vardagsrasismen fortfarande finnas där.

Bättre folkbildning

Den lösning Westerberg föreslår handlar till stor del om skolan och bättre folkbildning. Bland annat ett lärarlyft för mänskliga rättigheter och en tydligare roll för Skolinspektionen. Myndigheten Forum för levande historia föreslås även få i uppdrag att informera om islamofobi och främlingsfientlighet. Det är bra förslag.

En viktig politisk signal är att Westerbergs fokus ligger på arbetet mot diskriminering snarare än Folkpartiets krav­retorik. Han jämförde även med den danska situationen och påpekade helt riktigt att det inte i första hand var Dansk Folkeparti som flyttade samhällsdebatten i främlingsfientlig riktning. Det var när liberala Venstre 2003 började använda en liknande retorik som Dansk Folkepartis frågor slog igenom.

Skyller på skolan

Analysen är riktig, men inte tillräcklig. Vardagsrasismen måste bekämpas, men även dess orsaker. När politiker skiljer på ”etniska svenskar” och andra eller när de skyller skolans misslyckande på invandrarbarn spelar de på Sverige­demokraternas planhalva.

Likaså när de låter viktiga frågor som jobb och ekonomi skymmas av symboldebatter som språktest för medborgarskap eller förbud mot burka.

Varje strategi mot främlingsfientlighet måste därför börja i en politik för att hålla ihop samhället.

Både i ord och handling.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN