Mejla

Jonna Sima

Näthatarna göder Jimmie Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svensk politiks sämst bevarade hemlighet. Det kan man kalla sverigedemokraten Kent Ekeroths inblandning i den rasistiska hatsajten Avpixlat, som Aftonbladet skrev om i förrgår.

Ekeroth har tidigare i en intervju med Sveriges Radio sagt att Avpixlat är hans ”eget initiativ och projekt”, men drog senare tillbaka uttalandet.

Genom att publicera mejlkonversationer har Aftonbladet kunnat avslöja riksdagsmannens lögner. I verkligheten fungerar Ekeroth som ett slags arbetsledare för sajten.

Lägger locket på

Sverigedemokraternas partiledning har valt att försöka lägga locket på. När Aftonbladet sökte partiledaren Jimmie Åkesson vägrade han kommentera Ekeroths engagemang i sajten.

För ett parti, som utåt sett påstår sig ha nolltolerans mot rasism, borde den enda rimliga konsekvensen bli att Kent Ekeroth tvingas avgå.

Så varför drar Jimmie Åkesson sig för att avpollettera honom?

Kent Ekeroth var den ende av de inblandade i den så kallade ”järnrörsaffären” som kom undan lindrigt. Erik Almqvist och Christian Westling blev mer eller mindre tvingade att lämna sina poster inom partiet.

Nu kan det visa sig att Kent Ekeroth ännu en gång tillåts ha egna spelregler inom SD.

Betydelsefull i partiet

Ekeroth kan liknas vid Moderaternas Schlingmann. Han är SD:s mest betydelsefulla propagandist, framför allt på nätet som är partiets viktigaste arena.

Att Jimmie Åkesson nu försöker sticka huvudet i sanden visar hur centralt Avpixlat är för partiet. Enligt den antirasistiska tidskriften Expo fungerar sajten som SD:s informella partiorgan.

Nolltoleransen är uppenbarligen bara en fasad för att partiet ska framstå som rumsrent. Den rasistiska näthatarkretsen som Ekeroth omger sig med göder i själva verket Sverigedemokraterna. Därför vågar inte Jimmie Åkesson ta beslutet.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM