Mejla

Katrine Marçal

Nazisterna är i Almedalen i dag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Främlingsfientliga vindar Årets Almedalen är unikt i och med att Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front, närvarar.
Främlingsfientliga vindar Årets Almedalen är unikt i och med att Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front, närvarar.

LEDARE

1 JULI 2013. Främlingsfientlighet

Efter att ha sovit i 66 år vaknar Adolf Hitler upp i Berlin år 2011. Han är förvånad över bristen på nazipropaganda och chockad över att faderslandet verkar styras av en kvinna. Det är upplägget till den tyske författaren Timur Vermes nya roman.

Folk antar att den riktige Hitler är någon sorts ironisk komiker, snart blir han stjärna på Youtube. Hitler söker upp dagens nynazistiska partikontor. ”Massinvandringen kostar miljarder” är partiets nya slogan.

Hitler finner den idiotisk.

Vill de inte ha hit några utlänningar? Vem ska då tillverka ammunition och granater åt trupperna?

Vill avskaffa demokratin

Tesen att dagens Europa liknar 1930-talets har de senaste åren upprepats allt mer. I Sverige har högerextrema och främlingsfientliga grupper ökat sin aktivitet, visar en rapport från Expo. Att Sverigedemokraterna, ett parti med rötter i nynazism, nu för tiden disponerar en egen dag under politikerveckan i Almedalen är naturligtvis ett tecken på att de främlingsfientliga vindarna blåst in i de etablerade rummen.

Men framförallt är årets Almedalen unikt i och med att Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front, närvarar. Rörelsen beskrivs av Säkerhetspolisen som en vit makt-organisation som vill avskaffa demokratin.

Förnekar sin historia

Sverigedemokraterna gör allt de kan för att förneka sin bruna historia, men flera sverigedemokrater med lokala mandat har anslutit sig till Svenskarnas parti. Expo anordnar i dag ett seminarium i Visby om hur Sverigedemokraternas kopplingar till vit makt-rörelsen ser ut.

Samtidigt: Vi lever inte på 1930-talet. Ja, högerpopulister har i opinionsmätningar fått en femtedel av rösterna i så inbördes olika länder som Finland och Schweiz. Men en rapport från tankesmedjan Counterpoint visade att huvuddelen av dessa egentligen inte är ideologiskt övertygade. Det handlar i hög grad om proteströster. De anständiga partierna kan med andra ord vinna tillbaka dem utan att behöva fiska i grumliga vatten.

Måste kritiskt granskas

Det har visat sig att mer utbildning och mer information gör människor mindre benägna att dras till främlingsfientlighet. Det är också viktigt att göra upp med maktmissbruk inom det politiska systemet. Högerpopulisterna ska inte kunna peka på någon elit där uppe som skor sig. Och slutligen bör man fortsätta att kritiskt granska de främlingsfientliga organisationerna. Fyra av fem av Nationella frontens väljare i Frankrike tvekade kring att rösta på partiet just på grund av att det är stigmatiserat.

”Allt var inte dåligt” är den slogan som Hitler i Timus Vermes roman anammar för att återlansera sin politiska karriär.

”Jo, det var det”, är ett svar som många uppenbarligen fortfarande behöver höra.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal