Daniel Swedin

Turkiet på väg mot enväldet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan röstade i gårdagens president- och parlamentsval.  Erdogan blir ännu mäktigare efter valet som kallats det minst fria sen 50-talet. 
Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan röstade i gårdagens president- och parlamentsval.  Erdogan blir ännu mäktigare efter valet som kallats det minst fria sen 50-talet.

Opinionsmätningarna talade om att gårdagens tidigarelagda president- och parlamentsval i Turkiet skulle kunna komma att bli en överraskning.

I och med valet ges nämligen presidenten utökad makt och kanske skulle det avskräcka folk från att rösta på den sittande presidenten, Recep Tayyip Erdoğan.

Risk för valfusk

Kanske skulle han tvingas till en andra valomgång. Kanske skulle oppositionspartierna få majoritet i parlamentet och förhindra Turkiets resa mot envälde.

Men opinionsmätningar fångar inte alltid risker för valfusk och politisk repression. De fångar inte hastigt flyttade vallokaler. De fångar inte att presidenten i läckta videofilmer uppmanar sina medarbetare att göra allt som är nödvändigt för att förhindra oppositionella småpartier från att ta sig in parlamentet.

Det blir ingen andra valomgång och Erdoğans allians får majoritet i parlamentet.

Framöver kan presidenten – tidigare i det närmaste en ceremoniell figur – bestämma vem som ska få vara vicepresident och regeringsminister. Han kan utse höga tjänstemän och domare.

Enmansregimen

Presidenten kan dessutom upplösa parlamentet, utfärda orderliknande direktiv till myndigheterna, ta fram lagar och han kan utlysa undantagstillstånd.

Segern för Erdoğan i går innebär att presidentväldet huggs i sten. Posten som premiärminister avskaffas och parlamentets makt försvagas.

Valrörelsen har inte varit rättvis. Det har talats om det minst fria valet sedan flerpartisystemets genombrott på 1950-talet. I två år har det rått undantagstillstånd i landet. Regeringen censurerar internet och affärsmän som sympatiserar med Erdoğan kontrollerar 90 procent av landets medier.

Minst 170 journalister sitter i fängelse och enligt en ny rapport från Europeiska kommissionen har över 200 000 människor fängslats och 110 000 statstjänstemän tvingats bort från sina jobb efter kuppförsöket i förrfjol.

Sitter fängslad

– Det vi går igenom nu för tiden är bara en trailer inför enmansregimen. Den mest skrämmande delen av den här filmen har inte ens börjat.

Så sa Selahattin Demirtaş, vänsterpartiet HDP:s presidentkandidat till sina väljare i ett filmat tal som tv-sändes i måndags. Sedan 2016 har Demirtaş suttit fängslad, på grund av sina påstådda kopplingar till den kurdiska terrororganisationen PKK.

Hans parti kom med nöd och näppe in i parlamentet, men risken för att han får rätt om framtiden för Turkiet är tyvärr mycket stor.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN