ÅSIKT

Vad kommer SD att kräva i utbyte?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Bardell / ANDREAS BARDELL
Ulf Kristersson vill till varje pris bli statsminister.

Ulf Kristersson har bestämt sig. Han vill bli statsminister och nu gör han allt för att uppfylla sin dröm. Han fixar och han trixar för att komma dit han vill, allra senast har Alliansen lanserat tanken på att oavsett valresultat lansera en helt egen talman.

Tobias Billström är Moderaternas gruppledare i riksdagen och det är han som nu meddelar att Alliansen "under alla omständigheter" kommer att presentera en borgerlig talmanskandidat för riksdagen. Det spelar ingen roll om det rödgröna blocket är större. Hittills har Alliansen ansett att största block ska föreslå vem som ska bli talman. Nu ändrar man alltså på den principen.

Går på middagar

Nu kan man tycka att talmannen inte spelar så stor roll. Han står visserligen näst efter kungen i rang och han leder riksdagsarbetet, men alla vet att den verkliga politiken skapas i Regeringskansliet. Talmannen sitter i riksdagen och klubbar de färdiga besluten och annars brukar han mest göra som kungen, ordna mottagningar och gå på middagar.

Men vid ett tillfälle blir talmannen verkligen viktig och det är när riksdagen har svårt att komma överens om vem som ska bli statsminister. I höst kan vi ha just ett så osäkert läge eftersom det sannolikt inte finns majoritet för något av de traditionella blocken. Dessutom hotar Sverigedemokraterna med sina krav och allehanda problem. Talmannen kommer att bli oerhört viktig och han väljs först av allt.

Snuva Löfven på jobbet

Det är därför Alliansen lanserar sin en egen talman. För att han i sin tur kan föreslå Ulf Kristersson som statsminister och om en majoritet inte röstar emot honom blir han vald. Han är listig, Ulf Kristersson. Han räknar säkert med att Sverigedemokraterna kommer att lägga ner sina röster och då kan han bli statsminister även om det rödgröna blocket egentligen är större.
Med hjälp av SD tänker han alltså snuva Stefan Löfven på jobbet.

Även om Kristdemokraterna åker ur riksdagen kan Ulf Kristersson lyckas med sitt trick. Frågan är bara om Annie Lööf och Jan Björklund verkligen kan sätta sig i en regering som bildats med Sverigedemokraternas tysta stöd. Vad säger deras partimedlemmar?
Och sist men inte minst, vad kommer Sverigedemokraterna att kräva i utbyte? Enligt SVT kan det handla om en ordförandepost i något av riksdagens utskott och det skulle innebära att Alliansen redan börjat ge efter för SD:s krav på ökat inflytande.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM