Ledare

Han behöver en opposition

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

72 procent gillar reinfeldt Resultatet som Sifo presenterar i dag är inte förvånande. Orsaken till Fredrik Reinfeldts höga förtroende är för att han står för det enda alternativet i svensk politik just nu.
72 procent gillar reinfeldt Resultatet som Sifo presenterar i dag är inte förvånande. Orsaken till Fredrik Reinfeldts höga förtroende är för att han står för det enda alternativet i svensk politik just nu.

LEDARE

28 DECEMBER 2010. Förtroendet för Reinfeldt

”Om du inte kan övertyga dem, förvirra dem”, sa Harry S Truman om väljarna. Fredrik Reinfeldt behöver inte ens göra det. Oppositionen har gjort det åt honom.

Med en socialdemokrati utan ledare, politik eller riktning är det inte konstigt att statsministerns förtroendesiffror är uppe i sanslösa 72 procent.

Inte förvånande

Resultatet av den Sifo som Aftonbladet publicerar i dag är med andra ord knappast förvånande. Fredrik Reinfeldt står just nu för det enda alternativet i svensk politik. Väljarna är inte dumma.

Den svenska borgerlighetens problem brukade vara att de visste vad de ville åstadkomma, men hade inte stöd för det. Socialdemokratins problem har de senaste åren varit det motsatta.

Fredrik Reinfeldt lyckades med de nya Moderaterna finna en väg ut ur den svenska borgerlighetens dilemma. Pragmatisk. Sansad. Förnuftig. Förankrad i politikens mittfåra.

Lika stora skattesänkningar gjordes om och delades upp i mindre bitar. Ett jobbskatteavdrag i taget har Reinfeldt genomfört vad tidigare moderatledare bara kunde drömma om. Det var då det.

Nu har reformerna tagit slut. Denna mandatperiod uppgår regeringens planer till ytterligare ett jobbskatteavdrag samt sänkt restaurangmoms. Det är minst sagt klent.

De ökande klyftor som skulle driva fram de nya jobben har mest blivit ökande klyftor. Efter nyår riskerar ännu fler att drabbas av Reinfeldts hårda sjukersättningsreform. Försäkringskassans regler skärps ytterligare. Läkarförbundet varnar. Aftonbladet berättade i förra veckan om Christina Reyes som nekades sjukpenning trots att hon var dödligt sjuk och bara vägde 36 kilo. Först efter sin död fick hon rätt. Ska det vara så i Sverige? undrar allt fler. Statsministern har inga svar. Och finansministern lägger pengar på hög som om statsskulden vore det enda måttet på ett lands ekonomi.

Saknar idéer

Reinfeldt är anmärkningsvärt idélös även i jämförelse med sina europeiska kamrater. I Storbritannien försöker högerledaren David Cameron i alla fall att lyfta in nya perspektiv: nyligen lanserade han initiativet att mäta välstånd på andra sätt än bara genom BNP. I Tyskland har Angela Merkel visserligen problem, men det är trots allt hon som är centrum för varje diskussion om eurons framtid.

Reinfeldt är däremot en skiva som har hakat upp sig: skattesänkningar, skattesänkningar, skattesänkningar och så något pliktskyldigt om lärlingsutbildningar.

Killen behöver en opposition. Det är uppenbart.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!