Helle Klein

Äntligen har den unga Mona blivit tant Sahlin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Plötsligt hände det. Mona Sahlin kom ut som tant. Äntligen, tänkte jag när jag hörde henne i Agenda förra söndagen (7/3).

Agenda-redaktionen ville problematisera Miljöpartiets framgångar och fastnade i den mediala personfixeringen. I stället för att diskutera Miljöpartiets och Wetterstrands framgångar i ett mer idépolitiskt perspektiv (som min kollega Eva Franchell gjorde) fastnade Agenda i åldersfrågan. Ungdomsbilder på Mona Sahlin visades. Då, för 30 år sedan var hon den unga attraktiva politikern med en framgångsaura runt sig. Nu är det Maria Wetterstrand som framstår som den unga spännande.

Sahlin svarade klokt, att hon ju startade det rödgröna alliansarbetet och förstås tycker att det är alldeles utmärkt att Wetterstrand har denna attraktionskraft.

”Så är jag den erfarna 50-åriga tanten som håller ihop det här”, konstaterade Sahlin.

Just så. Häri ligger Mona Sahlins chans att bli Sveriges första kvinna på statsministerposten. Alltför länge har hon försökt spela ungdomlig och hänvisat mer till rockkonserter än till konferenser med världens progressiva ledare. Hon lät sig i Almedalen ackompanjeras av en föga politiskt men musikaliskt begåvad Marit Bergman men blev bäst i sitt sommartal i Sickla då hon ideologiskt talade om vikten av jämställdhet.

”Alliansregeringen är medelålders och svennig”, löd Expressens Anna Dahlbergs betyg i Godmorgon Världen. I mätning efter mätning visar det sig att kvinnorna röstar på de rödgröna partierna. Sahlins allians ter sig betydligt fräschare än gubb-alliansen på högerkanten.

Men förtroendet för Mona Sahlin som statsminister är ännu svagt. Det är hög tid att ”tant Sahlin” tar över efter ”unga Mona”.

Sahlin är den i särklass mest erfarna politikern i dag. Hon har haft en mängd olika ministerposter och har suttit i riksdagen i flera decennier. Hon kan därför som i Ekots lördagsintervju klara besvärliga frågor om varför en lag om rätt till heltidsarbete aldrig genomförts.

– Jag trodde vi skulle komma längre med arbetsgivarna i kommun och landsting, att de skulle ta sitt ansvar men det gör de uppenbarligen inte. Vinner vi valet och man inte kommit längre på avtalsområdet måste vi införa en lag om rätt till heltid, svarade Sahlin.

Och på frågan om könskvotering var hon ärlig och sa att Göran Persson inte var för. Dessutom var det väldigt kontroversiellt i näringslivet på den tiden men nu är alltfler kvinnor i näringslivet för, ja till och med Moderaterna.

– Vinner de rödgröna blir det en lag omkring år 2012, sa hon.

Lika tydlig som hon är på jämställdhetsområdet måste hon bli i välfärds- och miljöfrågorna.

I stället för att bara konstatera att väljarna måste få besked inför valet bör hon tydligt säga att ett tryggt och modernt välfärdssamhälle kräver höjda skatter och att verksamheter som dagis och äldreomsorg är viktigare än avdrag för hushållsnära tjänster. I stället för att konstatera att Förbifart Stockholm är en svår fråga bör hon ta avstånd från den sortens vansinniga trafikprojekt.

Miljöpartiets framgångar har mindre med Maria Wetterstrands ålder att göra och mer med att hon och partiet är tydliga med vad de vill. De vill ha makt för att genomföra det de tror på.

Problemet med Socialdemokraterna är att det fortfarande råder ovisshet om vad de tror på.

Dags för tant Sahlin att ändra på detta.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln