Barn och bärskog borde bli valfrågor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Nya bilderna av utblottade människor som förtvivlat ser hur deras liv faller samman”

kände sig lurade I början av augusti protesterade 200 kinesiska bärplockare i Storuman, Västerbotten, mot sitt bemanningsföretag efter en konflikt om ersättningen.

Euro orphans – barn som lämnats i arbetsmigrationens EU – är det senaste tillskottet i beskrivningen av dagens Europa. Uppdrag gransknings reportage om lettiska mödrar som städar i Stockholms villor borde öppna en jättedebatt om tjänstesektorn, rut-avdraget och den invandrade arbetskraftens villkor.

”Det sorgligaste jag sett på väldigt länge”, skrev Jon Hansson i går i sin tv-kolumn.

Om inte bilderna av smärta och utsatthet torkar bort Maud Olofssons sorglöshet finns det knappast något som kan göra det.

Den nya, internationella arbetsmarknaden utmanar den svenska modellen.

Efter förra årets skandaler kring bärbranschen var alla eniga. Inte en höst till med utblottade människor som lurats till Sverige med falska löften. Inte fler rubriker om ovärdiga förhållanden.

Vi vet hur det gick. I går åtalades fyra vietnamesiska bärplockare för att de låst in sina förmän i ett desperat försök att få bemanningsföretaget att stå för sitt löfte.

Bärbranschen är inte typisk för den svenska arbetsmarknaden och det är inte rut-avdraget som skapat problemet med euro orphans. Men hänsynslös exploatering av människor förekommer i många branscher.

Fack och arbetsgivare har ett ansvar för ordningen på arbetsmarknaden. Det är självklart. Men verkligheten visar att det inte räcker.

De människor som luras till svenska bärskogar kommer med officiella papper, utfärdade av svenska myndigheter. Och avdragen för hushållsnära tjänster bidrar till att barn lämnas när deras föräldrar kommer hit för att göra fint i välmående familjers hem.

Det finns också ett politiskt ansvar. Det ansvaret har den borgerliga regeringen inte tagit. Sven Otto Littorin har under sina år som minister hållit sig undan allt som har med skyddet av svenska kollektivavtal att göra. Och näringsminister Maud Olofsson stormar mot allt som begränsar arbetsgivarens godtycke.

Det duger inte.

I den plattform de rödgröna presenterat finns frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden i alla fall med. Anställningstryggheten ska stärkas och lagen om utstationerad arbetskraft rivas upp.

Det kanske inte räcker, men blir ändå ett tecken på att verkligheten gjort avtryck. Ordning och reda blir en valfråga. Det borde de övergivna barnen och villkoren i bärskogen också vara.

IP