Mejla

Daniel Swedin

Fas 3 är största arbetsgivaren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetslösheten ökar i Sverige.

I maj var cirka 410 000 personer utan jobb. Det visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. 8,1 procent är arbetslösa enligt myndighetens senaste arbetskraftsundersökning.

Det är siffror som ger regeringen skrämselhicka. När den borgerliga alliansen gick till val 2006 beskrev man gärna verkligheten i termer av mass­arbetslöshet. Arbetslinjen – hårdare tag mot arbetslösa och lägre skatter för den som arbetar – var receptet, men när arbetslösheten i dag är betydligt högre än när regeringen tillträdde blir det problem.

I dagarna lämnar Arbetsförmedlingen en rapport till regeringen som utvärderar ett av deras hårdare tag, arbetsmarknadsåtgärden Fas 3.

För ett år sedan röstade riksdagen för att stoppa den, men i stället växer Fas 3 så att det knakar. Trots att arbetslivsforskare konstaterat att åtgärden inte ger riktiga jobb så forsätter man med gratisarbete och konstruerade

arbetsuppgifter som om ingenting har hänt.

Varje månad skickas 2 000 nya personer in i Fas 3. Nu är 31 000 personer placerade här och därmed är Fas 3 i dag en större arbetsgivare än AB Volvo, Sandvik, Scania och Ericsson.

Arbetsförmedlingen varnar nu för att inflödet av nya Fas 3:are är så stort att man inte hinner hitta platser åt dem. Var femte person är nu är sysselsatt med att göra – ingenting.

Minns ni hur det lät 2006? Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kritiserade den dåvarande regeringen för att man inte gjorde något åt arbetslösheten och man gömde människor i meningslösa arbetsmarknadsinsatser.

I dag är det tyst. När det gäller jobben verkar statsministern och finansministern ha gett upp. I stället trixar man med statistik, men det är svårt att

komma ifrån att arbetslösheten är rekordhög och att Fas 3 är landets största arbetsgivare.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN