Riksdagsledamöterna måste fortsätta fråga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

svar på tal Riksdagen ska vara en plats för debatt. När riksdagsledamöterna frågar måste statsråden svara. Det gäller även arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.
Foto: URBAN ANDERSSon
svar på tal Riksdagen ska vara en plats för debatt. När riksdagsledamöterna frågar måste statsråden svara. Det gäller även arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

24 juni 2008. Först i dag är riksdagen – förhoppningsvis – färdig med vårens dagordning. Även om avslutningen hölls redan förra onsdagen har arbetet fått fortsätta.

Orsaken är inte förra veckans centercirkus om FRA utan årets rekordmånga interpellationer. När tiden gick ut i maj för riksdagsledamöternas möjligheter att ställa frågor och utmana ministrarna på debatt hade det kommit in 796 interpellationer. Det är mer än hundra fler än det tidigare rekordet, från riksmötet 2004/2005.

Littorin isknade till

Så väldig har ledamöternas frågvishet och debattlusta varit att den en tisdagseftermiddag för en dryg månad sedan fick arbetsmarknadsminister Littorin att ilskna till. Ministern, som är den som fått svara på flest frågor, misstänkte en kampanj för att blockera hans arbete.

Det är en smula oroande om det är så landets regering ser på sitt förhållande till de folkvalda riksdagsledamöterna, även om Littorin i maj hade ett starkt argument för sin otålighet; den sexårige sonens fotbollsmatch.

Sven-Otto Littorin och hans kolleger har dessutom till stor del sig själva att skylla. Allt mer av det politiska arbetet har flyttat från utredningar med representanter för partierna och remissrundor till snabba enmansutredningar och partiledarkretsen i regeringen.

När förslagen väl ligger på bordet finns varken plats för oppositionens invändningar eller intresseorganisationers synpunkter.

Skyldiga att svara

Det gäller inte minst de dramatiska förändringar just Littorin genomfört i arbetsmarknadspolitiken och som konsekvent hastats igenom utan de förberedelser som borde föregå beslut som drabbar grunden för enskilda människors tillvaro. Det enda vi vet om effekterna är att de inte kommer att visa sig fullt ut innan konjunkturen nästa gång viker på allvar.

Riksdagen erbjuder en möjlighet att trots allt få till stånd ett samtal. När riksdagsledamöterna frågar måste statsråden svara.

Därför kommer kommunikationsminister Torstensson i dag att svara på frågor om tåg och vägnätet i Skaraborg, och näringsminister Olofsson ska debattera konkurser och hotade jobb i Hallstavik.

Sommar i talarstolen

Dessutom kommer statsminister Reinfeldt själv att försöka förklara varför han valt att skicka så många av riksdagens frågor vidare till andra statsråd.

Så länge regeringen inte erbjuder andra arenor för det politiska samtalet finns det ingen anledning att beklaga att ministrarna får påbörja sommaren i riksdagens talarstol.

Tvärtom, det är bara att hoppas på ännu fler statsrådsbesök på Helgeansholmen.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.