Ledare

Socialdemokratins egen Bo Lundgren

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sossarna måste vara tokiga – del 5

vill väl Blir Sven-Erik Österberg (till höger) ny ledare för Socialdemokraterna är det som partiets svar på Bo Lundgren – kompromisskandidaten som 2002 ledde Moderaterna till det sämsta valresultatet någonsin.

Foto: Foto: PETER KNOPP, LOTTE FERNVALL

Den här veckan påbörjar den socialdemokratiska valberedningens ordförande Berit Andnor sin turné. Hon ska tala med lokala partiföreträdare, och inhämta åsikter om vilken slags partiledare de vill ha. Målet är att hon ska formulera en kravprofil, som den nya partiledaren ska svara mot. Senast den 24 januari ska kriterierna vara inskickade.

Det är egentligen bara är ett spel för galleriet. I själva verket går Andnors arbete ut på att jämka och förhandla, och samla en majoritet av partidistrikten bakom en viss person. Just nu finns det ungefär fyra kandidater: Sven-Erik Österberg, Mikael Damberg, Veronica Palm och Ylva Johansson. Sedan pratas det mycket om Pär Nuder, som förnekar att han är aktuell.

”Acceptabel” duger inte

Problemet med kandidaterna är att ingen av dem är bra.

Om inget händer talar det mesta för att Sven-Erik Österberg blir nästa partiordförande. I brist på bättre är det nu många som säger att han, kanske, väl, ändå skulle kunna vara acceptabel. Han skulle i alla fall inte splittra partiet, ungefär.

Detta duger inte.

Starka invändningar

Det finns ett antal starka invändningar mot Sven-Erik Österberg. Han var i valet 2010 ansvarig för jobbpolitiken. En av de frågor där valet förlorades. Han har i praktiken inte satt ett personligt avtryck i en enda fråga. Trots att han varit både ordförande i finansutskottet, minister och gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Blir han vald är det förmodligen som Socialdemokraternas svar på Bo Lundgren.

Bo Lundgren var kompromisskandidaten som ledde Moderaterna i valet 2002. Han var snäll, ville väl och enade Moderaterna. Men valresultatet blev bland det sämsta i partiets historia.

Aftonbladets ledarsida har just nu ingen kandidat till partiordförandeposten, däremot åsikten att de personer som nu är kandidater inte håller måttet, och att startfältet bör breddas. Andnor bör inrikta arbetet på att leta bland kommunalråd, personer utanför riksdagen, tidigare ledande socialdemokrater och yngre politiker.

Krävs mer

Socialdemokraterna är ett stort parti, en koalition av människor och grupper med olika åsikter. Den kanske viktigaste uppgiften för en ny partiordförande är att se till att den koalitionen håller ihop. De som nu sätter sitt hopp till Österberg tror att han har den förmågan, till skillnad från Mikael Damberg och Veronica Palm. Men att hålla ihop partiet räcker inte. Det finns andra saker: som förmåga att utveckla politiken och vinna riksdagsval.

Aftonbladet
Karin Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!