Mejla

Karin Pettersson

Sluta bluffa om amning

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan beställde en kvinna ett glas vin på restaurangen i Rival i Stockholm. Sedan beställde hon ett glas till. Då sade bartendern nej. Anledningen var att baren "tog avstånd från alkoholintag under amning".

Så får det inte gå till.
 

Det finns inga vetenskapliga belägg för att ett måttligt alkoholintag i samband med amning påverkar barnet. Den mängd alkohol barnet kan få i sig med bröstmjölken är försumbar, det handlar om promillehalter i nivå med filmjölk. Livsmedelsverkets rekommendationer är att ammande mammor bör begränsa alkoholintaget till 1-2 glas ett par gånger i veckan.
 

Barpersonal har en skyldighet att avstå från att servera allt för berusade personer, eller personer som de på goda grunder misstänker ska köra bil. När det gäller föräldrar som har med sig små barn, är det berättigat att vara extra restriktiv. Men restaurangar ska i övrigt inte hitta på egna moralregler.

Det är ett stort problem att många barn växer upp i miljöer där alkohol missbrukas. Men det gäller oavsett förälderns kön, och har ingenting med amning att göra. Och det måste stävjas med andra medel än osanningar.
 

Man kan också, som Ungdomens Nykterhetsförbund, tycka att det är problematiskt med de alkoholnormer som råder: att det är svårt att hitta umgängesformer och miljöer som är alkoholfria. Men inte heller i den debatten kan man använda ammande mammor som slagträ.

Det stora problemet är dock inte moraliserande barpersonal, utan att de som ska kunna området allra bäst vägrar ge mammor korrekt information.

I alla år har barnmorskor sagt att "alkoholen går rakt ut i bröstmjölken", vilket är fel. När Livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer sparkade barnmorskorna bakut.

"Det är så kort tid i livet så det är de råd vi ger, även om Livsmedelsverket säger annat", sade Karin Lindkvist på barnmorskeavdelningen i Skellefteå till Sveriges Radio. Samtidigt kom en enkät som visade 8 av 10 distriktssköterskor och barnmorskor fortsätter att säga till mammorna nolltolerans är det som gäller.

På samma sätt fortsätter mödravården att säga att mammor bör helamma i minst sex månader, och att amning förebygger allergier, trots att det inget av dessa råd har stöd av vetenskapen.

Amning är trevligt och praktiskt, och bör underlättas på alla sätt. Men mammor är vuxna människor. De ska inte ges felaktig information för "sitt eget bästa". De ska inte ljugas inför, inte daltas med och inte nekas att köpa vin på krogen. De ska få bästa möjliga hjälp, stöd och råd baserad på forskning - inte löst tyckande.

Liksom alla andra vuxna.

Av: Karin Pettersson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN