Ledare

Vinnaren

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand gör sig fin inför Nobelfesten, med hjälp av makeup-artisten Annika Stödberg. Wetterstrand har all anledning att fira – Miljöpartiet skördar nya framgångar i SCB:s senaste mätning.

Foto: fredrik hjerling

LEDARE

11 DECEMBER 2009. Väljarsympatier

De enda opinonsmätningar värda att kommentera är SCB:s stora partisympatiundersökningar. I går kom novembermätningen som bygger på 9?000 intervjuer.

För oppositionen är den hoppfull. De rödgröna samlar 50 procent av väljarna.

Regeringsalliansen får bara 42,5 procent. Det är en betryggande rödgrön majoritet och bekräftar den bild som de flesta mätningar visat under året.

Har medierna mot sig

Regeringen Reinfeldt har länge haft verkligheten mot sig. Skattesänkarfilosofin ledde inte till nya jobb. I stället befinner sig landet i massarbetslöshet och utanförskapet ökar. Den hårdföra människosyn som ligger till grund för sjukförsäkringskaoset och a-kassans nedmontering har skapat väldiga protester bland medborgarna.

Regeringen Reinfeldt verkar inte bara ha verkligheten utan även medierna mot sig. Det politiska haveriet med de utförsäkrade har inte bara noterats den senaste veckan. Tidningar, radio och TV har drivit frågan länge. Först nu reagerar regeringen och panikåtgärder sätts in.

Moderaterna backar rejält i SCB:s mätning, nästan fyra procent sedan i maj. Partiet ligger i dag på samma nivå som vid valresultatet 2006.

Alliansvännerna FP, C och KD har allihop minskat sedan valet. Folkpartiet har hämtat sig något sedan i maj. Centern tycks fortfarande vara i fritt fall.

M:s linje har gynnat SD

Skrämmande är Sverigedemokraternas framryckning. Det högerextrema partiet får 5,1 procent. Det är dock betydligt mindre än vad Ny demokrati fick vid denna tid före valet 1991. Att nu ta för givet att SD kommer in i riksdagen är överilat.

Däremot är det intressant att följa väljarströmmarna. Från Moderaterna har sedan valet 1,1 procent gått till ”övriga partier”, läs Sverigedemokraterna.

M-partiets nationalistiska linje i EU-valet och dess skärpningar i flyktingpolitiken tycks bara ha gynnat SD.

Socialdemokraterna tappar också till ”övriga partier” men Sahlins och de rödgrönas tydlighet i regeringsfrågan – att de aldrig någonsin tänker samarbeta med Sverigedemokraterna verkar ha gagnat oppositionen. Det är hoppfullt.

Behövs tydligare plan

Den verkligt stora vinnaren är Miljöpartiet. Partiet tar röster från alla partier utom KD. Socialdemokraterna får i SCB-mätningen 36,5 procent. Det är något mer än vid valet 2006. Möjligen kan det ge en viss tröst i decembermörkret men det duger definitivt inte. Att (S) inte lyckas bättre efter det sämsta valet i historien och i en tid av arbetslöshet och social oro är bekymmersamt. Vi har skrivit det förr: det behövs en tydligare politisk plan.

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!