ÅSIKT

Dags att utreda de verkliga brotten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Massmedierna är fixerade vid Mehdi Ghezalis tidigare liv men borde istället ifrågasätta de brott mot folkrätten som sker i de amerikanska fånglägren. Bilden är från fånglägret i Guantánamo på Kuba.
LEDARE

”Gömd för vad?” svarade Mehdi Ghezali på frågan om hur länge han ska hålla sig undan. Den 25-årige svensken tänker bo hemma i Örebro. Varför skulle han inte kunna göra det? Mehdi Ghezali har samma rätt till en vanlig tillvaro som alla andra svenska medborgare, som den tidigare åklagaren vid Haagtribunalen Erik Östberg konstaterade i SVT 24 i går.

Ghezali är ingen makthavare

Det är rimligt att granska Ghezalis berättelse om gripandet och tiden i lägret, eftersom den har en politisk betydelse. Gårdagens direktsända pressträff urartade dock till ett korsförhör om hans livs historia, om värnplikten i Algeriet, brottsmisstankar i Portugal som Ghezali frikänts ifrån och mycket mer. Skulle en välkammad, ljushårig kille ha utsatts för samma behandling?

Rättsväsendet, inte några folkdomstolar, ska utreda misstänkta oegentligheter. Det pågår ingen förundersökning mot Mehdi Ghezali. Han är ingen makthavare, utan har blivit en offentlig person genom att sitta fängslad två och ett halvt år under rättsvidriga former. Örebrobon behöver samhällets stöd, inte en hetsjakt.

Det är färre som letar efter Charles Heimbold. Den förre amerikanske ambassadören i Stockholm hävdade envetet att Ghezali var farlig och ett hot mot USA:s säkerhet. Han skrev också i Aftonbladet att det fanns bevis mot de tre svenskar som fått sina ekonomiska tillgångar frysta.

Vittnesmål om övergrepp

Nu har den amerikanska regeringen backat. Det finns många frågor kvar att ställa, både om underlaget för Charles Heimbolds påståenden och om de tusentals människor som fortfarande sitter fast i läger utan rättslig prövning.

Pentagon förnekar att fångarna på Guantánamo behandlas illa. Ändå stämmer Mehdi Ghezalis vittnesmål med andra frisläppta fångars. Röda Korset har också slagit larm om förhållandena. Mer och mer kommer fram om lägret på Kuba, men vi vet alltför lite om vad som sker på hermetiskt slutna baser i Indiska oceanen, Afghanistan och Irak. Bilderna från Abu Graib-fängelset i Irak väcker avsky. Var det en isolerad företeelse?

Regeringen ska kritisera USA

Det finns många verkliga brott att utreda.

Mehdi Ghezali kräver skadestånd av USA. Det är en högst rimlig begäran, som svenska myndigheter bör hjälpa honom med. Regeringen måste för sin del fortsätta kritiken av den amerikanska nonchalansen för internationell rätt. Utrikesminister Laila Freivalds har varit föredömligt tydlig i sin kritik mot Washington. Förhoppningsvis är Göran Persson lika skarp när han återkommer till politiken i Björkvik den 1 augusti.

ME