S och M misslyckas med att stoppa SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Risken för nyval minskar efter SCB:s nya siffror

Ökar I SCB:s partisympatiundersökning får SD 14,5 procent. Främst har de attraherat tidigare socialdemokrater och moderater.
Ökar I SCB:s partisympatiundersökning får SD 14,5 procent. Främst har de attraherat tidigare socialdemokrater och moderater.

I dag presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning. Den visar små förändringar när det gäller ställningen mellan blocken. Alliansen har ökat något till 40,3 procent och de rödgröna minskar till 43,2. Men maktbalansen är i princip oförändrad.

Det allvarliga är dock att Sverigedemokraterna ökar till 14,5 procent. De nya väljarna kommer främst från Socialdemokraterna och Moderaterna.

Låst läge

De borgerliga partiernas strategi har hittills främst varit att prata formalia och i högt tonläge angripa regeringen för olika småsaker. Det verkar inte ha fungerat.

Inte heller har strömmen av utspel om integration och flyktingpolitik från borgerligt håll vunnit tillbaka några väljare från Sverigedemokraterna.

Knappast nyval

Ett nyval idag skulle återskapa exakt samma parlamentariska läge som nu men med mer makt till Jimmie Åkesson och utan Kristdemokraterna.

Det betyder i klartext att Alliansen kommer med tomma hot när de pratar om att misstroendeförklara ministrar eller göra andra saker som kan tvinga Löfven till valurnorna.

Tidpunkten för nästa val är reglerad i grundlagen vilket dessutom innebär att om Alliansen driver fram nyval och vinner så får de bara fram till nästa ordinarie val på sig att regera.

De har därmed allt mindre att vinna på nyval för varje dag som går.

Problemet är SD

Vad som däremot borde sända chockvågor inom Socialdemokraterna och Moderaterna är stödet för SD.

Så länge ett högerextremt parti nästan bara attraherar män är erfarenheten att de får svårt att nå över kring 10 procent. SD får i mätningen 11,1 procent bland kvinnor och 17,8 bland män.

En annan signal att titta på är geografisk spridning, även där har utvecklingen hittills varit att SD får genomslag i hela landet.

Mer siffror kring detta publicerar SCB nästa måndag.

Höger-vänster

Vad som skulle behövas är förmodligen att Alliansen börjar driva opposition i sakfrågor och inte bara en massa formalia så att vi får en riktig höger-vänsterkonflikt igen.

Dessutom behövs ett handlag mellan de demokratiska krafterna i landet.

Den breda vänstern behöver aktivt bekämpa klassklyftor och minska det utanförskap som är grogrund för SD.

Liberaler måste sluta relativisera hotet från rasismen och sluta smeka främlingsfientliga grupper medhårs.

Konservativa krafter måste stänga dörren för samarbete med SD eller möjligheten att ta stöd av dem för att bilda regering.

SD saknar svar

I ett politisk samtal där höger står mot vänster, där de hårda konflikterna handlar om fler jobb och bättre skola har SD väldigt lite att komma med.

De har inga svar på de faktiska utmaningar Sverige står inför.

Men så länge de övriga partierna inte vågar ta ut svängarna utan samlas i en ängslig mitten är risken att nästa SCB-mätning blir ännu värre.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN