Mejla

Anders Lindberg

I Grekland är krisen vardag

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFP/TT
ÖPPNAR SINA ARMAR Under Syrizas kongress möttes besökarna av en skylt med texten ”Refugees welcome”. Sedan förra året har en miljon flyktingar passerat Grekland. Ungefär 60 000 är kvar i landet – av dem befinner sig 15 000 i interneringsläger på öarna. Här syns ett flyktingläger på ön Chios.

15 oktober 2016.

Syrizas kongress

Aten. Stoltheten var påtaglig när det grekiska vänsterpartiet Syriza inledde sin kongress med nästan 3 000 delegater

i Atens Olympiastadion för taekwondo i torsdags.

Den unge och karismatiske Alexis Tsipras har som premiär­minister retat gallfeber på Tyskland och Bryssel genom att bryta den konsensus som fanns om åtstramningar som vägen ur finanskrisen. I dag håller nog de flesta med honom om att det som behövs är tillväxt – inte nedskärningar.

I Sverige motsvarar Syriza ungefär Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i allians med intellektuella som Göran Greider.

Politiken är ofta sympatisk – men med regeringsduglig­het­en har det varit si och så.

Böjde sig för EU

Efter att Syriza vann val­et i januari 2015 förväntade sig många en ny politik, i stället blev det kaos och slutligen valde Alexis Tsipras att acceptera de flesta av EU:s krav. Som en konsekvens lämnade de mer radikala krafterna partiet – saknade av ingen.

Även om det inte längre toppar nyheterna har Grekland under de senaste fem åren i tur och ordning drabbats av en politisk kris, en ekonomisk kris och nu senast flyktingkrisen.

Sveriges ”systemkris” ligger i lä.

Sedan 2015 har ungefär en miljon flyktingar passerat land­et och ungefär 60 000 är kvar, 15 000 i interneringsläger på öarna. Ändå välkomnades besökarna till Syrizas kongress av en skylt med texten ”Refugees welcome”.

Väljarna har fått nog

Syriza ser sig som arvtagare till det kommunistledda motståndet mot nazist­erna under andra världskriget och de så kallade ”eurokommunisterna” som bröt med Sovjet­unionen 1968. Dag­ens parti växte fram ur den breda anti-globaliseringsrörelsen i början av 2000-talet och protesterna mot invasionen av Irak.

Enligt mätningar har väljarna dock tröttnat och vore det val i dag så skulle konservativa Ny Demokrati troligen vinna.

Tar sin egen väg i krisen

Syrizas problem är att de nog ligger för långt till vänster för att regera bortom den akuta kris­en. Man har inte heller gjort upp med sin historia. Kongressen inleddes exempelvis med ett citat av Fidel Castro och ledande företrädare har svårt att svara på om de fortfarande kallar sig kommunister.

Men Syriza representerar ett nytt slags parti, en spretig koalition inom en bred modern vänster som Alexis Tsipras sakta men säkert för mot mitten.

I ett Europa där krisen ofta gynnat extremhögern väljer Grekland en annan väg.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM