Mejla

Anders Lindberg

Moderaterna tänker slakta miljöpolitiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705

Moderaternas arbetsstämma i oktober lovade Ulf Kristersson att göra miljön till profilfråga för partiet.

– För oss som gillar skog och mark så har ett ansvar för miljön alltid varit så självklart att vi nästan glömmer att prata om det. Men nu går hållbarhetsfrågorna in i en helt ny fas, sade han.

Riktigt vad han menade är faktiskt lite oklart. När riksdagen igår fattade beslut om nästa års budget ville Moderaterna minska miljöbudgeten med 3,2 miljarder, nästan var tredje krona.

Nej till elcyklar

Moderaternas förslag till ny miljöpolitik är faktiskt smått häpnadsväckande med tanke på diskussionen om klimathotet. Deras prioriterade frågor verkar vara att motarbeta stöd till elcyklar och säga nej till flygskatt. I budgeten vill Moderaterna även dra ner rejält på det lokala klimatarbetet.

Partiet sänker dessutom anslagen till både Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen, alltså de myndigheter som övervakar och förväntas se till att politiken genomförs.

Nedskärningarna i budgeten motsvarar ungefär de Donald Trump gjorde på den amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency, EPA.

Klimatskeptisk höger

Vissa ledande Moderater har gjort sig kända för att ifrågasätta klimatforskningen.

– Klimatfrågan får man inte prata om idag, man får inte ha nån avvikande mening från mainstream för då blir man direkt kallad för klimatförnekare eller idiotförklarad, säger exempelvis Jan Ericson (M), riksdagsledamot från Västsverige.

På sin hemsida skriver han: ”Jag brinner för miljöfrågor men tar avstånd från extrem "klimatpolitik".”

Att partiet inte tydligare markerar mot detta kan bara tolkas som att de hellre vill vinna den klimatskeptiska opinionen än ta debatten med den.

Alliansen inget hopp

Även övriga partier i Alliansen vill minska ambitionerna i miljöarbetet. Värst är Kristdemokraterna som vill dra ner 3,6 miljarder men mest uppseendeväckande är kanske att även Centerpartiet vill sänka miljöbudgeten med 2,4.

Om Ulf Kristersson skulle bilda regering efter nästa val lär stora delar av det miljöarbete som gjort Sverige till ett föregångsland försvinna.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.