Mejla

Ingvar Persson

Välfärdsprofitörerna ska nog inte andas ut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 har ledarsidan återvänt till staden för att följa valrörelsens vardag.

Borås, staden som röstar som Sverige, har partiledarbesök i dag. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ska prata på partiets regionala valupptakt.

Törs vi gissa att ett ämne kommer att vara vinster i privata välfärdsföretag? Det borde det vara. Privatiseringen av välfärden är en vattendelare i den kommunala politiken i Borås, precis som den är på riksplanet.

Det kunde jag konstatera när alla partierna häromdagen deltog i den sista av sommarens stadsfester i Borås, ”Sommartorsdagen”. På stora storget testade Johan Boding ljudet i sina tolkningar av Queens låtar och i stadsparken packade dansbandet Martinez - naturligtvis med z - upp sina grejer.

Affärer och restauranger hade extraöppet och staden kryllade av folk i den kvardröjande afrikavärmen.

Mycket ballonger

”Det blir mycket ballonger” som en partifunktionär lite generat sa, och Borås tidning frågar sig om verkligen flest ballonger vinner? Och visst var stadsparken full av ballonger i alla färger.

Men är det inte något vi innerst inne älskar? Och det har också blivit utrymme för politiska diskussioner den här stekheta sommaren. Just välfärden - inte minst äldreomsorgen - är tillsammans med vädret ett av de hetaste ämnena.

Sjöstedts partikamrater presenterade sina prioriterade valfrågor tidigare i veckan. Motståndet mot vinster i välfärden står överst. De politiska motståndarna i alliansen anser däremot att dagens rödgröna kommunledning är för njugg mot privata välfärdsföretag. De lovar att teckna ramavtal med privata företag i äldreomsorgen om de vinner valet. Tydligen ska det bidra till en större mångfald.

– Boråsarna har ju valt hela livet, säger Kerstin Hermansson som hoppas bli centerpartistiskt kommunalråd efter valet och tycker att det behövs fler privata alternativ. Hon har med sig hembakade småkakor med karamellfärg till materialbordet, ”gröna drömmar”.

Gott om folk

Sverigedemokraterna har inga kakor, men gott om folk och när det gäller vinster i välfärden resonerar de på ungefär samma sätt. Olle Häggström förklarar att valfriheten blivit viktigare och viktigare för partiet. Sedan börjar han prata om att flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar måste lämna landet.

Det är Sverigedemokraternas lappkast när det gäller vinster i välfärden som stoppat förslaget till lösning i riksdagen.

Hos Socialdemokraterna låter det annorlunda.

– Vi har varit tydliga med att vi är motståndare till privat driven välfärd, säger Per Carlsson.

Efter en uppgörelse med moderaterna har partiet ändå tvingats acceptera att privata välfärdsföretag under mandatperioden har kunnat fortsätta som tidigare. Ett pris för att ledningen av kommunen skulle fungera. I praktiken har hela frågan varit parkerad.

Valet om en månad kan ändra på det.

För Jonas Sjöstedt är frågan om vinsterna i välfärden kanske mandatperiodens största misslyckande. Vänsterpartiet har investerat politisk prestige i att få regeringen att lägga ett förslag om begränsningar, och när det till sist kom röstades det ner i riksdagen.

Framgångsrikt fiasko

Ett fiasko skulle man kunna säga. Ändå fortsätter Sjöstedt att tala om vinsterna. Ingen lobbykampanj har nämligen övertygat väljarna om att miljarder i aktieutdelningar verkligen gör skolor, äldreboenden eller vårdhem bättre. Motståndet - också bland borgerliga väljare - är lika starkt som någonsin.

Till och med bland borgerliga politiker i stadsparken finns det frågetecken.

Hos Liberalerna håller man med om att företag som producerar välfärd för skattepengar i alla fall borde vara registrerade i Sverige, och betala skatt här. Johan Wikander berättar att han som representant för Lärarnas riksförbund bland annat bevakat arbetsvillkoren på friskolor.
– En del sköter sig. Andra gör det inte, säger han.

Vänsterpartiets krav har dessutom fått den socialdemokratiska partiledningen i Stockholm att ta ställning för att i alla fall begränsa profitjakten i välfärden. Ska sanningen fram har det suttit långt inne.

När allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ner förslaget om ett tak för vinster i välfärden gav de samtidigt Vänsterpartiet en perfekt valfråga. Det är klart att Sjöstedt fortsätter att prata om den.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Politik kan ju inte handla om rädsla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Som Borås röstar

Vinster i välfärden

Valet 2018

Vänsterpartiet

Borås

Jonas Sjöstedt