Mejla

Pernilla Ericson

Vanliga pappor vill köpa en “happy ending”

Massös: Ska klippa av hans snopp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

LEDARE

De är i åldern 35 till 55 år, och är ofta i en relation. Många av dem är pappor och de är prydligt klädda, hela och rena. Och de vill köpa sex, en så kallad ”happy ending”. Det syns ofta redan på uppsynen.

Så beskriver massören Alma Wolf männen, vars fruar hon sedan har kontaktat. Detta i ett uppmärksammat reportage i tidningen Femina.

För dessa prydliga småbarnsfarsor vill få ryggmassage och en utlösning. Alma Wolf mötte en sådan man redan på sin första arbetsdag 2011. Inget i hennes utbildning hade förberett henne på att hantera sådana förfrågningar, men med tiden lärde hon sig. För önskemålen kom både muntligen och via sms. I dessa har hon bett kunderna att vidare specificera vad det är de önskar av behandlingen. Svaret: “Avrunkning”, “avsugning”, “du ska vara toppless”, “du ska bära klänning utan trosor”. Utmärkt dokumentation som Alma Wolf sedan tagit vidare till männens fruar. Kvinnorna har då ofta bett om ursäkt å sina mäns vägnar, berättar Alma.

Man skulle kunna tro att uppropen under Metoo-rörelsen skulle få försöken till sexköp att minska. Men det är snarare tvärtom, de sexuella förfrågningarna ökade efter metoohösten, enligt Alma.

– Det är nästan som att jämföra med ett barn som får en restriktion: du får inte göra det här, det är inte okej. Då måste man testa sina gränser och se vad som händer om jag gör det ändå, säger hon till Femina.

Skylt: Ingen intimmassage

Hennes vittnesmål om sexuella förslag är ett av många i en utsatt yrkeskår. Thaimassagesalonger i Malmö har till och med satt ut skyltar med budskapet “Ingen intimmassage”, det rapporterade Sydsvenskan redan 2013. Men inte ens det hade fått slut på förfrågningarna. En ursinnig massör meddelade att “Jag säger till männen att jag ska klippa av deras snopp och sen slänga ut den på gatan”.

Här kan sexköpsivrarna – jag ser redan mäns mejl i inkorgen framför mig – invända att det finns ett flertal massagesalonger som erbjuder sexuella tjänster, alltså förtäckta bordeller. Så är det. Människohandel är den gren som Europas kriminella drar in allra mest pengar på. De kvinnor som kommer till Sverige genom trafficking gör det ibland efter löften om arbete. Väl på plats finns bara en skuld som ska betalas igen genom prostitution. Eller så finns inte ens något löfte, kvinnorna tvingas hit av ligor. Den kvinna som erbjuder en happy ending kan göra det under hot. Den man som köper sex bidrar till den verksamheten.

Krishantera makarnas sexköp

Det Alma Wolf beskriver är ett uppenbart arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverket behöver ta krafttag mot det, bland annat genom att uppmärksamma frågan. Facklig organisation är grunden, med uppmaningar att anmäla.

För massören Alma Wolf är en hjältinna som gör det hon kan för att motverka problemet genom att slå larm. Men männens fruar ska inte behöva krishantera att deras makar försöker köpa sex. Det är en fråga för polisen. Försök till sexköp är ett brott och ska behandlas som ett sådant. Det är också ärenden som behöver prioriteras. En man som kommer med grova anspelningar, begär sex och rentav blir hotfull vid avvisning är en potentiell gärningsman även i andra sammanhang.

Massörerna har rätt till trygga arbetsplatser. Det innebär att slippa befinna sig i ett litet rum med en prydlig man som ber om att bli avrunkad.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Se till att skaffa er ett jämställdhetskontrakt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Brott

Jämställdhet

Människohandel

Sexköpslagen

Metoo

Prostitution