Mejla

Ingvar Persson

Blås av partyt hos Svenskt Näringsliv

Arbetsgivarnas förslag skulle få drastiska konsekvenser

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET / 85326

Det finns i alla fall en plats där januariavtalet har satt i gång partystämningen på allvar. Från Storgatan på Östermalm i Stockholm där Svenskt Näringsliv håller till kom i veckan ett riktigt glädjevrål. Direktörerna har presenterat sitt förslag till förändringar i anställningstryggheten.

Det är, skulle man kunna säga, ganska långtgående.
Svenskt Näringsliv vill inte bara ha bort turordningsreglerna. I det förslag som presenterades i veckan försvinner kravet på saklig grund för en uppsägning helt. Andra lagar räcker enligt Svenskt Näringsliv för att skydda mot diskriminering.

Uppsägning utan tydliga skäl

Arbetsgivarnas förslag skulle – om det genomfördes – få dramatiska effekter ute på vanliga arbetsplatser. Det skulle inte längre krävas några tydliga skäl för att förlora jobbet och det skulle inte finnas något för facket att förhandla om.

Vi har skrivit det förut, när vi kommenterat kravet på att ta bort turordningsreglerna. Människor kommer att förlora jobbet därför att deras barn är för sjuka, för att de är för uppkäftiga eller bara för att de har blivit för gamla.

Om det inte ens behövs en saklig grund för uppsägning skulle det inte finnas något att diskutera eller ifrågasätta. Januariavtalet säger att en "grundläggande balans" på arbetsmarknaden ska bevaras. Den beskrivningen passar illa på Svenskt Näringslivs förslag.

Upphöjt lugn hos LO

På LO, som just nu diskuterar frågan om anställningsskydd med arbetsgivarna, tar man utspelet med upphöjt lugn.

– Ett inspel i våra förhandlingar, säger avtalssekreterare Torbjörn Johansson till tidningen Arbetet.

Så är det förhoppningsvis. Samtidigt gör nog både Stefan Löfven och de andra politikerna kring januariavtalet klokt i att räkna med att anställningsskyddet kan skapa nya problem. I uppgörelsen har parterna fått uppdraget att själva försöka lösa frågan.

Alla måste vilja vara med

Det är en metod som ofta fungerar, men det förutsätter att både fack och arbetsgivare verkligen vill hitta en lösning och hålla politiker borta.

De senaste signalerna från Svenskt Näringsliv talar ett annat språk. Risken är att arbetsgivarna tror sig kunna få igenom allt och lite till med hjälp av sina ombud i Centerpartiet och Liberalerna.

Så kan det inte bli. Det borde Stefan Löfven och Ylva Johansson göra klart först som sist.

avIngvar Persson

Publicerad: