Svensson blir vid sin läst

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gör han sitt parti en otjänst?

Alf Svensson blir kvar på sin post. Efter ett jättelikt politiskt spektakel förklarade han igår inför partikamraterna på församlingshemmet i Gränna att han kandiderar för ännu en period. Beskedet gör knappast någon förvånad.

Alf Svensson stannar kvar som partiledare
Foto: Kai Rehn
Alf Svensson stannar kvar som partiledare

Alf Svensson har varit partiledare i 30 år. Han har fört sitt parti in i riksdagen och sig själv till regeringen. Det är också Svensson som gjort kristdemokraterna till en viktig del av den svenska borgerligheten.

Efter valet 1998 såg det länge ut som krisdemokraterna på allvar skulle kunna ta upp kampen om att bli det ledande borgerliga partiet. Det skulle också gjort Svensson till den naturliga statsministerkandidaten för de borgerliga.

Så gick det nu inte. Framburna av kravet på hårdare tag mot invandrare seglade folkpartiet fram som moderaternas utmanare om den ledande oppositionsrollen. De borgerliga förlorade valet och nu återstår i praktiken inte mycket annat att göra än att sätta sig ner och betrakta ännu fyra år av socialdemokratiskt maktinnehav.

Dessutom fyller Alf Svensson 65 år i höst. Om vi talat om någon annan skulle det med andra ord ha funnits goda skäl för

krisdemokraternas ledare att tacka för sig. Men Alf Svensson är inte vilken partiledare som helst. För svenska folket och för sina väljare är han krisdemokraterna. I hans skugga har ingen annan företrädare för partiet riktigt tillåtits blomma.

Svensson har haft goda skäl att hålla sitt parti i strama tyglar.

Liksom den andre av 1990-talets vinnare i den svenska politiken, Gudrun Schyman, har han förvandlat sitt parti från marginalföretelse till maktfaktor. Krisdemokraterna har, precis som vänsterpartiet, vunnit sin nya ställning på att lyfta fram värderingar i en av kronor och ören dominerad debatt.

Liksom Schyman har han dock haft att hantera en partikader som i många stycken haft alltför extrema åsikter för väljarna. Där vänsterledare tvingades ta kommunisterna i det egna partiet i upptuktelse hade Alf Svensson de religiösa fundamentalisterna och abortmotståndarna. Det finns utrymme för ett moralkonservativt och allmänborgerligt parti i Sverige. Moderaternas marknadsliberala enögdhet har lämnat ett tomrum.

Svensson har visat att kristdemokraterna har kapaciteten att fylla det utrymmet om moderaterna väljer att fortsätta på den inslagna vägen.

Nu stannar han alltså. Återvalet lär inte stöta på någon verklig opposition.

Många krisdemokrater andas antagligen ut. Att tänka sig ett kristdemokratiskt parti utan Alf Svensson är en utmaning. Nu skjuts den ännu en gång på framtiden.

Frågan är om inte Svensson gör sitt parti en otjänst. För varje omval blir det lite svårare att tänka sig kristdemokraterna med en annan ordförande.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.