Mejla

Jonna Sima

Putin bär skuld för flygkraschen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en brist på klarspråk efter flygkraschen i östra Ukraina. Så låt oss vara ärliga: det malaysiska flygplanet MH17 hade inte skjutits ned om inte Vladimir Putin hade invaderat Ukraina, om inte Ryssland annekterat Krim och destabiliserat den region där planet störtade.

När den ryske presidenten i går slog fast att kraschen inte hade hänt om det vore fred i Ukraina blir det nästan ­parodiskt.

Utan den ryska aggressionen och de av Putin understödda separatisterna ­hade inte 298 människor mist livet i  torsdags.

Utifrån vad vi vet hittills verkar den enda rimliga förklaringen vara att det är proryska separatister som skjutit ner planet. De har haft tillgång till avancerade luftvärnssystem och har tidigare angripit flyg i samma område. För­modligen har de avfyrat en missil i tron att flygplanet varit militärt och från Ukraina.

Eftersom de proryska separatisterna i  flera månader har fått vapen och stöd från Ryssland pekar det mesta dess­utom på en ännu djupare rysk inblandning. Var spåren slutar återstår att se.

I går blixtinkallades FN:s säker­hetsråd till ett krismöte. Barack ­Obama, Australiens och Malaysias ­ledare och EU har samtliga poängterat att händelsen måste utredas av oberoende part.

I ett första steg är det nödvändigt att utredarna får säker tillgång till olycksplatsen och de svarta lådorna. Att ­skjuta ned ett passagerarplan ska få ­tydliga konsekvenser. De ansvariga måste ställas till ansvar, oavsett vilka de är.

Ryssland har sedan länge gått för långt i försöken att kontrollera politiken i sina grannländer. De har nu ­skapat en situation där delar av Ukraina allt mer liknar en sönderfallande stat där makten kommer ur gevärspiporna.

Att 298 människor dött är en direkt konsekvens av den politiken. Om inte detta slutar kommer de inte att bli de sista.

Europa måste samla ihop sig och ­sätta stopp nu.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN