ÅSIKT

Boende till unga går före jacuzzi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Regeringen meddelade i går att rot-avdraget sänks – till förmån för att nya bostäder ska byggas.
LEDARE

Det finns sanningar som dessvärre inte kan upprepas för ofta. Politik, alldeles särskilt ekonomisk politik, handlar om att prioritera. Glöm allt om överskottsmål, budgetbalans och vädermetaforer. Till sist handlar statsbudgetar alltid om att hushålla med begränsade resurser.

I går kallade regeringen hastigt till presskonferens för att berätta att den tänker använda 3,2 miljarder kronor från rot-avdraget för att i stället stimulera byggandet av 15 000 extra hyreslägenheter de kommande åren. Reglerna började gälla redan i går, och pengarna ska finnas i budgeten för 2016.

Halva räkningen till Skatteverket

Tänk på det som resurser, som byggnadsarbetare, maskiner och material.

Antingen används det för mer eller mindre nödvändiga renoveringar i villor och bostadsrätter, eller för att bygga hyres­lägenheter för att mildra bostadsbristen bland till exempel ungdomar.

Som rotsystemet i dag är utformat innebär det en mycket generös subvention till de röststarka grupper som äger sitt eget boende. Ring en hantverkare för att byta köket, installera en jacuzzi eller bygga ut garaget, och han eller hon kommer att skicka halva räkningen direkt till Skatteverket.

Som dessutom betalar.

Inte överraskande är bidraget populärt, så populärt att kostanden för staten ökade med två miljarder förra året.

Totalt kostade rotavdraget statskassan 17 miljarder kronor, nästan två tusen kronor för varenda svensk.

Från nästa årsskifte kommer subventionen att reduceras en smula. Hant­verkaren kommer bara att kunna skicka en tredjedel av räkningen till Skatte­verket. Det är fortfarande generöst, men sparar 5,7 miljarder på ett bräde.

För drygt hälften av de pengarna får vi alltså ett investeringsstöd som ska leda till att 15 000 nya små hyreslägenheter byggs, framför allt i storstäderna och på universitetsorterna. När upprördheten lagt sig borde de flesta kunna hålla med om att det är ett bra byte.

En droppe i bostadsbristhavet

Dessutom utgör de 15 000 lägenheterna bara en droppe i bostadsbristshavet.

Regeringen anser att det behövs minst 250 000 nya bostäder fram till år 2020.

Bostadsföretagens organisation Sabo räknar med att den siffran måste höjas med 180 000. Totalt motsvarar det en stad av Malmös storlek.

I går lovade regeringen att det kommer nya åtgärder för att öka bostadsbyggandet. Stimulanser till kommunerna, enklare regler, stadsmiljöavtal, miljörenoveringar av miljonprogrammet och stöd till äldreboendet finns med i listan.

Det kommer inte att räcka för att lösa bostadsbristen, men det visar i alla fall att regeringen kan prioritera.

ARTIKELN HANDLAR OM