Mejla

Daniel Swedin

Byråkratiskt A-kassehaveri

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: THINKSTOCK
Drunknar i papper Arbetsförmedlingen är satta på att skyffla papper och jaga arbetslösa i stället för att hjälpa dem hitta jobb.

17 OKTOBER 2013. Arbetslöshet

I början av oktober skärptes kraven på landets arbetslösa ­ytterligare lite till. 

Då började ett nytt rappor­teringssystem – framröstat i riksdagen – att gälla.

För att kunna få a-kassa ska du som arbetslös varje månad ­lämna in en rapport som beskriver vad du har gjort för att få ett jobb.

Rapporten ska lämnas in till Arbetsförmedlingen någon gång under varje månads första två veckor och den som inte gör det, missar möten med förmedlingens handläggare eller på ­annat sätt ”missköter sitt arbetssökande” kommer att straffas.

För många nya uppgifter

Totalt ska omkring en halv miljon arbetssökande lämna in aktivitetsrapporter varje ­månad och för att klara den ökade byråkratin har det krävts cirka 150 nyanställningar på a-kas­sorna, enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation SO.

Dagens Arena kunde i veckan avslöja interna dokument där Clas Olsson, förmedlingens tillförordnade generaldirektör, meddelade att de nya uppgifterna är så omfattande att de inte klarar av dem.

Myndighetsledningen har också beslutat att skicka ut personal från huvudkontoret för att hjälpa de lokala kontoren med det överväldigande pappersarbetet.

Fel information

Tidsfristen för att skicka in aktivitetsrapporten har dess­utom flyttats fram två dygn på grund av tekniska problem hos Arbetsförmedlingen. I går hade bara cirka 90 000 av 150 000 ­arbetslösa lämnat in sin rapport.

Tidigare har runt 8 000 arbetslösa fått fel information på sina rapporter. På grund av ett tekniskt fel har sista datum för rapporten flyttats fram från ­oktober till november.

I dag varnar flera a-kassor för att arbetslösa på grund av strulandet kan få sin ersättning indragen.

På sätt och vis är det krånglandet med aktivitetsrapporterna talande för vår tid.

I dag handlar ”jobbpolitik” allt mer sällan om att skapa fler jobb. I stället har livet för sjuka och arbetslösa blivit svårare och ersättningarna lägre.

Uppfostrar arbetslösa

Arbetsförmedlingen har dessutom fått en nyckelroll i jakten på de arbetslösa. I stället för att utbilda människor, hjälpa till med omställningar ­eller hålla kontakten med arbetsgivare har myndigheten fått ägna sig åt Fas 3, bidragsjobb, jobbcoacher och på andra sätt uppfostra arbetslösa. Nu är de satta att skicka papper fram och tillbaka.

På så sätt är administrativt krångel inga konstigheter.

Det bekräftar misstanken att regeringen inte tänker ta något riktigt ansvar för arbetslös­heten – i skrivande stund 7,3 procent – eftersom de anser att det är de arbetslösas eget fel.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM