Mejla

Eva Franchell

Byt jobb själv, Maria Larsson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jobbar du inom hemtjänsten och har svårt att hinna med de gamla och sjuka för att kommunen snålar? Då har äldreministern ett råd

När ditt jobb inom hemtjänsten blir för tungt. När du inte hinner med de gamla och sjuka för att kommunen snålat in på ersättningen.

Då har äldreminister Maria Larsson ett råd:

Byt jobb.

– Har man möjlighet kanske man ska titta sig om efter en annan arbetsgivare, säger hon till tidningen Kommunal­arbetaren.

Någon ska offras

Hon får det att låta så enkelt. Om du inte hinner mata, tvätta, vårda, trösta, städa samt klä på och av – ja, då kan du alltid sticka och lämna den gamla åt sitt öde. Som om jobbet bara handlar om hemtjänstpersonalens personliga tillfredsställelse.

Den borgerliga privatiseringspolitiken går alltid ut på att någon ska offras. Regeringen offrar barnen i de överfulla förskolorna. Eleverna i de sämsta skolorna. De gamla med den uslaste hemtjänsten.

Personalen försvinner

De uppmanar till och med personalen att gå sin väg så att barnen och de gamla får det etter värre.

Men sådan är den borgerliga tanke­figuren: ”Om all personal säger upp sig kommer kommunen att få klagomål från de gamla och då måste kommunen skärpa sig och ge personalen bättre villkor.” Vad ministrar som Maria Larsson då glömmer bort är att många kommer att offras på vägen.

Till exempel den gamla som måste stå ut med att personalen försvinner. Som kanske inte orkar klaga eller ens vet hur man gör. Som inte är någon perfekt konsument på den borgerligt uttänkta välfärdsmarknaden.

Vad hade Maria Larsson tänkt skulle hända med henne? Ska hon bara ligga där?

Kommunalarbetarnas ordförande Annelie Nordström tycker att Maria Larsson är korkad. Annelie Nordström uppmanar de anställda att i stället organisera sig för att kräva bättre villkor.

Men det är väl just det Maria Larsson försöker undvika.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN