ÅSIKT

Fortfarande förbannad på FRA:s signalspaning

LEDARE

Det är dags att pausa FRA. Inga nya avlyssningslagar förrän en integritetskommission sagt sitt, kräver centerpartisten Fredrick Federley och givetvis har han helt rätt.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Centerpartisten Fredrick Federley har helt rätt. Det är dags att pausa. Inga fler avlyssningslagar förrän de gamla har utvärderats.

Det har gått alldeles för fort. Regeringen och Socialdemokraterna har drivit på för ökad avlyssning i en sådan takt att vanliga medborgare inte haft en chans att hänga med.

Vem får avlyssna svenska folket?

Ingen aning.

Vad får de ta reda på?

Sannolikt allt.

Medan omvärlden protesterar mot massavlyssning verkar svenskarna mest av allt uppgivna. Med tanke på hur regeringen dribblat runt med frågan är det inte så konstigt. För fem år sedan lovade försvarsminister Sten Tolgfors att enbart försvaret skulle få ta del av FRA:s signalspaning.

Några år

Sedan det gick några år och så hade både Säpo och Rikskriminalpolisen tillgång till avlyssningen. Polisen ville dessutom ha informationen ännu snabbare. Helst i form av ett helautomatiskt system där hemliga uppgifterna bara flödade in i polisens datorer.

Till råga på det diskuteras nu spaning på människor utan att de någonsin får veta det. FRA vill också ha större möjligheter att lagra personuppgifter.

Det är som vänsterpartisten Jens Holm beskriver det: "Ger man de här verksamheterna ett lillfinger så har de snart tuggat i sig hela armen."

Då är det bara att säga stopp. Inte ett steg längre förrän alla konsekvenser är utredda.

Filar fortfarande

Fredrick Federley vill att integritetskommissionen först får en chans att analysera avlyssningen. Trots att Sten Tolgfors lovade en kommission redan 2008 filar regeringen och Socialdemokraterna fortfarande på uppdraget. I bästa fall kan en kommission börja arbeta nästa år - sex år efter FRA-beslutet.

Från början skulle den granska FRA, men nu verkar avlyssningspartierna blanda bort korten igen. De menar att kommissionen ska vaka över sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.

Och visst har de sociala medierna sina problem, men de är trots allt frivilliga. Viktigast är att kommissionen granskar den ofrivilliga massavlyssningen av svenska medborgare.

Prästens själavård

Det handlar om avlyssning av oskyldiga människors telefonsamtal, sms och mejl. Det handlar om dig och mig och vilka internetsidor vi besöker, vad vi laddar ner och vad vi väljer att spara på vår hårddisk.

Det handlar om advokatens förtroliga kontakter med en klient, om prästens själavård och om journalistens samtal med en källa.

Allt går numera att avlyssna och kommissionen måste givetvis granska konsekvenserna av så långtgående ingrepp i människors integritet.

Säkert är fler än Federley fortfarande förbannade på FRA-besluten. Ett land måste kunna spana på främmande makt, men det land som väljer att massavlyssna sina egna medborgare förbrukar sitt förtroende. Ta därför en paus nu. Tillsätt en parlamentarisk kommission och låt den få tid att fundera över vilket samhälle vi håller på att bygga upp.