Mejla

Fredrik Virtanen

Låt bara kvinnor rösta, män vet inte sitt bästa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Samhället skulle bli vackrare om män fråntogs rösträtten. Vi vet ju inte vårt eget bästa. Sverige­demokraterna skulle då inte komma in i riksdagen, de rödgröna skulle få hela 58 procent och alliansen bara 37 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

Kvinnor är vänster, män är höger, generellt.

Antagligen därför att kvinnor är mer medvetna om förtryck. En kvinna kan lättare identifiera sig med invandrare, fattiga och utsatta. Kvinnor vet hur det är.

Män har större problem med ­solidaritet eftersom vi haft det enklare. Vi inser inte våra privilegier. Vi blir kränkta om någon tillrättavisar oss.

Vi som är så schyssta! Vi som jobbar hårt för att ta hand om familjen. Vi diskar. Vi bygger grejor. Vi byter blöjor. Och det är sant, det är inget fel på män, tvärtom. Ni är hyvens. Bra karlar.

Men.

Ändå, trots all vår förträfflighet, är det fakta att män står för stora problem i samhället. Det är vi som sitter på kåken, det är vi som super, det är vi som är våldsamma, det är vi som inte tar ut föräldraledighen, det är vi som inte vabbar, det är vi som tar livet av oss, det är vi som är utslagna, det är vi som saknar utbildning.

Och vi röstar på höger­partier som cementerar problemen, till och med på högerextrema partier. SD har sina absolut starkaste partisympatier, 14,8 procent, hos män mellan 18 och 24 år.

Inte en enda antifeminist eller nationalist hade nått makt om kvinnor valt ledare. Det är en hisnande tanke. Stanna vid den en stund.

Vänsterdebattören Göran Greider skrev i ETC i veckan att en röst på Feministiskt Initiativ, trots att han håller med om allt Fi står för, är en bortkastad röst som drabbar de rödgröna, gynnar Alliansen och främst Fi:s motsatsparti SD när Fi inte når fyraprocentspärren till riks­dagen. Vilket är sant.

Partiledaren Gudrun Schyman svarade att kvinnor alltid fått höra att de ska vänta och det måste vara slut med det. Vilket också är sant. Svår fråga.

Det var då mitt anspråkslösa förslag slog mig. Lösningen!

Låter det galet, odemokratiskt, att ta ifrån männen rösträtten? Javisst! Men inte mer ­galet eller odemokratiskt än att kvinnor fram till 1921 saknade jämbördig rösträtt.

Det vore alltså historiskt rättvist om män tvingades hoppa över ett par val (två val är ­lagom, sedan skulle matriarkatet nog bli lika maktberusat som alla patriarkat varit). I ett enda slag skulle landet bli mycket mer solidariskt, fint och friskt.

Kvinnor är klokare än män, visar partisympatierna. Landet skulle bli bättre för alla, även för männen – det är den stora poängen. Redan på valdagen skulle snubbarna kunna gå på fotboll eller till parken med barnen i stället för till en trist vallokal.

Mängder av krav på män skulle lyftas från ­våra axlar i ett jämställt samhälle. Men det förstår vi inte. Vi förstår inte vårt eget bästa. Då kan, och bör, en domstol omyndigförklara oss.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Virtanen