Mejla

Daniel Swedin

Sjöberg måste låta AF förmedla jobb

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsförmedlingen måste sluta vara ett andra klassens socialkontor och börja förmedla jobb.
Foto: TT
Arbetsförmedlingen måste sluta vara ett andra klassens socialkontor och börja förmedla jobb.

Vid Moderaternas partistämma 2011 gjorde Fredrik Reinfeldt en stor affär av att tidigare generaldirektörer för Arbetsförmedlingen varit socialdemokrater. Den dåvarande chefen Angeles Bermudez Svankvist hyllades och generaldirektörer som verkade i en tid då arbetslösheten låg på 3 procent avhånades.

Hur det gick vet vi.

Bermudez Svankvist - som kom att visa sig vara en dålig chef, en usel ledare och en osjälvständig ämbetsman - kastades till slut ut och drog med sig dåvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström i fallet.

I dag avslöjade så Engströms efterträdare Elisabeth Svantesson - efter ett halvår - vem som ska få ta över Arbetsförmedlingen.

Det blev en socialdemokrat.

Mikael Sjöberg, som närmast kommer från Arbetsmiljöverket, arbetade under 90-talet under S-ministrar som Lars Engström och Leif Blomkvist. Kanske fastnar Reinfeldts flabbande nu i halsen.

En lydig vasall

Uppdraget Sjöberg har framför sig är enormt.

Förtroendet för Arbetsförmedlingen har under den nuvarande regeringens tid urholkats - både bland de egna medarbetarna, bland allmänheten och bland näringslivets rekryterare.

Med Angeles Bermudez Svankvist blev Arbetsförmedlingen en lojal vasall till arbetsmarknadsdepartementet, en legoknekt som fick verkställa "arbetslinjen".

Ville departementet ha jobbcoacher som hejade på de arbetslösa, då fixade man fram jobbcoacher. Ville politikerna att Arbetsförmedlingen skulle hålla sjuka borta från sjukförsäkringen, ja då ordnades det.

Arbetsförmedlingens överordnade uppdrag har kommit att bli att under hot om att dra in ersättningar är usla "coacha" arbetslösa att flitigt söka jobb som inte finns.

Då har vi inte ens nämnt fas 3 eller att förmedlingen också ska sköta integrationen av flyktingar.

Som av en händelse berättar SVT i dag att Arbetsförmedlingen i skånska Arlöv har fuskat med sina arbetslöshetssiffror i flera år. I statistiken presenterar man arbetslösa som varande i arbete för att de egna resultaten skulle se bra ut.

Fusket ska ha varit känt ända upp till tillförordnade generaldirektören, och det systematiska fusket ska ha pågått i nästan tio år. Flera anställda berättar anonymt om hur de känt press på att vända arbetslöshetstrenden.

– Det är för att statistiken ska vara bra och grön. Vi har väldigt höga mål som ska fyllas varje månad. Och det är en jättepress, säger en anonym arbetsförmedlare till SVT.

Illustration av haveriet

Där har vi en dagsfärsk illustration av Arbetsförmedlings haveri. Som om inte gårdagens kaos på Tunnelgatan i centrala Stockholm - där 61 000 arbetslösa bjöds in till samma möte - var nog.

Det här är vad Mikael Sjöberg har att ta itu med.

Vad Sverige behöver är satsningar på utbildning som ger arbetssökande möjlighet att anpassa sin kompetens utifrån vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

För att bekämpa arbetslösheten behövs en Arbetsförmedlingen som kan samordna flexibla arbetsmarknadsutbildningar, arbetsgivarkontakter, fler möjligheter till arbetspraktik och kraftfullare och bättre riktade subventioner för anställningar av personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Kort sagt så måste Arbetsförmedlingen börja förmedla jobb igen.

Reporter: Daniel Swedin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN