Mejla

Pernilla Ericson

2020 är ett ödesår – även för klimatet

Pandemin kan förvärra läget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dunkelt mitt på dagen i San Francisco den 9:e september, av brandröken från bland annat Oregon.
Dunkelt mitt på dagen i San Francisco den 9:e september, av brandröken från bland annat Oregon.

Ursäkta ordvalet här, men 2020 är ett skitår. Också för klimatet. Vad syftar jag på?
Man skulle kunna tro att jag avser det som sker i världen.

På den amerikanska västkusten rasar just nu bland de största skogsbränderna i modern tid. En halv miljon människor har tvingats lämna sina hem i delstaten Oregon. På bara tre dygn har mer än dubbelt så stor yta brunnit som normalt brandhärjas där under ett helt år.

– Vi har aldrig sett den här mängden okontrollerade bränder i vår delstat, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

Torka, låg luftfuktighet och starka vindar har skapat en katastrofal brandsäsong. Minsta gnista, bland annat från mänskliga misstag, har tagit fart.
Jättestaden San Francisco har i veckan färgats av en sepiafärgad hinna av brandrök, parkerade bilar har smutsats av aska och i sociala medier har vyerna jämförts med filmen ”Blade runner”.

Permafrost smälte – jättetank rasade

Under sommaren följdes rekordvärme i Sibirien av våldsamma skogs- och markbränder. Tinande permafrost i Sibirien fick en fabriksanläggnings pelare att välta, vilket resulterade i utsläpp av 20 000 ton fossila bränslen i känsliga naturmiljöer.
Amazonas eldhärjas igen, och en tredjedel av de stora bränderna drar fram i urskogen, rapporterar Reuters. Förra sommaren var skogsbränderna 84 procent fler än året innan, uppger Expressen.
Forskare varnar framför allt för att det finns en gräns för både skövling och brändernas framfart, där Amazonas inte längre blir självförsörjande på regn och i stället övergår i savann. Det är dåliga nyheter även för att Amazonas är en viktig kolsänka. De enorma bränderna i världen blir också en del av planetens egna utsläpp, som läggs ovanpå de från mänsklig aktivitet.
I bland annat Japan har orkansäsongen hittills varit förödande och hundratusentals har evakuerats i omgångar. Orkanen Haishen, som rörde sig vidare mot Sydkorea, uppgavs vara den starkaste på flera decennier, enligt japanska tv-bolaget NHK. Haishen är den femte namngivna orkanen i området den här säsongen, vilket är extremt ovanligt, rapporterar Svt. Normalt drabbas området av en orkan per år. När orkanen Maysak sänkte ett fraktfartyg med 43 personer och 6000 djur ombord utanför Koreahalvön blev det stora rubriker.

FN:s värsta scenario-kurva

Grönlands och Antarktis isar smälter också i rekordfart, enligt en färsk studie från University of Leeds. Havsnivåhöjningen följer FN:s värsta scenario-kurva.
Den här typen av extrema skeenden brukar benämnas som en försmak, eftersom det är precis vad forskarna säger kommer bli allt vanligare i takt med att klimatkrisen fortskrider.
Men det är inte bara därför 2020 är ett skitår för klimatet.

Det är för att omställningen sker alldeles för långsamt. Under coronapandemins inledande fas minskade utsläppen en kort period. Nu är vi tillbaka ungefär där vi var förut, enligt en ny FN-rapport.

Den svårt sargade världsekonomin gör också att man på många håll har helt annat fokus än på klimatet. 2020 är därmed också ett ödesår, inte minst gällande USA-valet, eftersom USA har ett gigantiskt avtryck i frågan.
Det är fasansfullt att hittills över 900 000 personer har dött i coronapandemin. Men om framtiden ska se ljusare ut, så behöver världens ledare kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.