Mejla

Ingvar Persson

Det är inte Centern som borde fira i dag

Uppgörelsen påverkar vardagen för löntagarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går meddelade LO-förbunden IF Metall och Kommunal att de nu ansluter sig till uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv om en ny arbetsrätt. På bilden Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.
I går meddelade LO-förbunden IF Metall och Kommunal att de nu ansluter sig till uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv om en ny arbetsrätt. På bilden Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

LEDARE

Organisationen Företagarna tycker att det vore bäst om förslagen i den ursprungliga utredningen om Las, lagen om anställningsskydd, genomfördes. Att det nu blir en lösning byggd på kollektivavtal oroar dem.

Det lämnar nämligen till stor del företag som vägrar teckna avtal utanför.
I en mening lyckas Företagarna ge det kanske bästa argumentet för uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK och de båda LO-förbunden IF Metall och Kommunal. Den kommer att bidra till att upprätthålla den svenska arbetsmarknadsmodellen, parternas ställning och kollektivavtalens betydelse.

Centerpartiet är nu ivrigt att framställa sig som vinnare i det politiska spelet om Las. Företagarnas utspel visar att det i vart fall på en punkt är fel.

Stureplanscentern håller kursen

Det finns knappast en fråga under de senaste åren där inte Centern klivit fram som röst för arbetsgivare som saknar kollektivavtal. Stureplanscentern har kanske åldrats, men inte bytt inriktning. Att partiet samtidigt gång på gång har undergrävt det unika samspelet mellan fack och arbetsgivare har uppenbarligen inte stått i vägen.

Nu applåderar alltså Annie Lööf en uppgörelse som bygger på kollektivavtal, och som till stora delar kommer att utesluta fripassagerare i den svenska modellen. Om tillnyktringen är permanent är den välkommen.

Det finns mycket mer att säga om politiken bakom gårdagens besked. Eva Nordmark lär vara glad som en lärka. Hon ser ut att kunna desarmera en av januariavtalets riktigt stora minor.

Nooshi Dadgostar borde vara lättad. Nu slipper hon vifta med det avgångskrav Jonas Sjöstedt lite slarvigt lämnade efter sig när han reste till Hanoi.

Susanna Gideonsson kunde ha fått en lättare start på jobbet som LO-ordförande.

Blir fler undantag

Mer intressant är att överenskommelsen kommer att ha betydelse för landets löntagare. Jämfört med i dag kommer det att bli fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar. Arbetsgivarna kommer att få det lättare att säga upp personal av personliga skäl och det blir mer komplicerat att ta kamp mot ogrundade uppsägningar.

Å andra sidan kommer landets löntagare att få nya möjligheter till kompetensutveckling och utbildning. Det blir lite ordning när arbetsgivare vill förkorta arbetstiden, så kallad hyvling, och visstidsanställda kommer fortare att få fasta jobb.

Bra eller dåligt? Om det kommer det att finnas olika åsikter.

Vi ska dock inte jämföra med hur det är i dag. Det är nämligen inte ett alternativ, och förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare startade långt innan Annie Lööf klev in på scenen.

Jämfört med Toijers Las-utredning är gårdagens uppgörelse bättre för löntagarna på nästan varje punkt. Det är därför Centerns kompisar på Företagarna surar i dag.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Glada amatörer hotar den svenska modellen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Las, lagen om anställningsskydd

IF Metall

Centerpartiet

Kommunal

Svenskt näringsliv

Företagarna

PTK, Privattjänstemannakartellen