Mejla

Lina Stenberg

Ebba Busch flyr coronaansvaret

Coronakommissionen bör bena ut ansvaret för äldredöden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch i partiledardebatt Agenda
Ebba Busch i partiledardebatt Agenda

LEDARE

På onsdag presenterar den statliga coronakommissionen sin första delrapport. I en utvärdering offentliggörs hur väl samhället lyckats begränsa smittspridningen inom vård och omsorg av äldre.

När kommissionen presenterades i somras var vi nog många som trodde att pandemin skulle vara över lagom till att utvärderingen blivit färdig. I stället står vi mitt i pandemins andra våg ställda inför samma utmaningar som i våras.

Kanske är det bra att lärdomarna kommer nu, att rekommendationerna kan gå rakt in i krisorganisationerna som jobbar för högtryck. Eller så är det tvärtom omöjligt för vård och omsorg att stanna upp och göra organisatoriska förändringar när det handlar om att rädda liv.

Viktigt med rätt fokus

Coronakomissionens slutsatser blir dock mycket viktiga för planeringen av samhället efter pandemin.

Det gäller bara att fokus hamnar rätt.

Vi måste främst prata om ansvar och resursfördelning – inte fastna i detaljer eller enstaka händelser.

I en debattartikel i DN beskriver Kommunals ordförande Tobias Baudin lärdomarna av coronakrisen, som bättre beredskap och en mer utbyggd välfärd.

Är det något pandemin visat är det hur personalens dåliga arbetsvillkor varit kopplat till högre smitta bland de äldre. Hur ett borttaget karensavdrag liksom färre timanställningar har visat sig vara goda investeringar.

Vi behöver dock få veta ännu mer saker. Vilken roll den långtgående utförsäljningen av offentlig vård och omsorg haft för ökad coronasmitta. Hur personaltäthet och fastanställningar har gjort skillnad. Hur de utökade statliga stöden sugits upp i de slimmade kommunerna och regionerna.

Ansvarsfördelningen måste fram

Lika viktigt är att en gång för alla klargöra ansvarsfördelningen mellan regering, myndigheter, regioner och kommuner gällande vård och omsorg.

För hur gärna den brunblå oppositionen än vill skylla allt på regeringen måste de äga ansvaret där de styr. De måste svara på kraven om bättre personalpolitik och bättre äldreomsorg i sina egna kommuner och regioner.

Vi måste förbi nivån där Ebba Busch kommer undan med att beskylla Stefan Löfven för att med berått mod tillåta en coronaspridning bland äldre trots att KD styr över vården i 13 av 21 regioner och över äldreomsorgen i mer än hälften av landets kommuner.

Det överordnade målet måste vara en bra vård och omsorg till de äldre – i pandemitider precis som annars.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisars och influencers padel i Spanien får vänta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vård & omsorg

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Stefan Löfven

Vårdpolitik

Tobias Baudin