Religiös friskola: evolution är bluff

Ägaren: ”Vetenskap inte alltid hugget i sten”

Vetenskap, inte bibeln, ska vara vägledande i svensk skola

För ett par år sedan hamnade jag i en livad paneldebatt. Ämnet var religiösa friskolor, och arrangörerna kallar sig ”G som i Gud”. Jag anmärkte på en skola som just fått svidande kritik. Där elever inte fick visa att de var ihop och där skolan inte lyckades hålla isär religiösa aktiviteter från undervisningen. Något skolan fått böter för.

En av paneldeltagarna höll på att sätta i halsen av exemplet.

Det visade sig att jag stod bredvid Jan Rosman, som råkade vara skolchef för just de skolor jag tog upp som ruttna exempel. Jag blev inte mer populär av att tipsa om att religiös undervisning kan förpassas till söndagsskolan.

I veckan rapporterades det om samma skola, Ålidenskolan i Flen. Skolinspektionen kritiserar återigen skolan. Anledningarna är att de lär ut att evolutionen inte är sann. En annan lärare säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att människan härstammar från aporna.

Enligt skollagen ska undervisningen bygga på en vetenskaplig grund. Det gör den inte om man får lära sig att vetenskapen är falsk. Den som ska se över dessa lärare är ingen mindre än Jan Rosman. Även han har en särskild syn på evidens:

– Vetenskap är inte alltid så hugget i sten, som vi i Sverige ibland tror, säger han till P4 Sörmland.

Genom stiftelsen Agape vill Rosman ta över ytterligare två skolor. I stiftelsens stadgar står det att ”guds ord innehåller svaret på mänsklighetens alla behov”. Detta går emot skollagen, vilket bromsat köpet. Rosman själv menar att det är ”ett fantastiskt härligt trosuttalande”.

Att skolor lär ut att vetenskap är en bluff, och att elever inte får kramas på grund av trivselregler hade blivit nationella nyheter om det handlat om muslimska friskolor. Man kan rentav se Ebba Busch hålla ett brinnande tal om hur de är antisvenska, och SD:s trollarmé skulle krypa fram från mammas källare.

I paneldebatten hördes en sak: de är inte som muslimska skolor. En av Rosmans skolor har fått kritik då de nekat asylsökande barn att ställa sig i kö till skolan. Gud förbjude att barnen inte är kristna.

Sen dess har vi bytt regering, och i en intervju säger Jan Rosman att ”situationen känns lite lättare med den nuvarande regeringen än den tidigare”, medan han konstaterar att hans skolor växer.

I Sverige ska vi inte ha skattefinansierade skolor som bygger på annat än vetenskap. Som diskriminerar elever och som har ”religiösa aktiviteter” under skoltid. I resten av Europa ses vi som galningar som tillåter skattepengar att gå till sådant, för den som nu vill definiera vad som är europeiskt eller inte.

Det är inget annat än hyckleri att tillåta extremism inom skolan, bara för att det råkar vara ”rätt religion”. Ebba Busch lilla parti samlar fem procent av Sveriges befolkning.

Resten vill förmodligen att deras barn ska lära sig sådant som är grundat på forskning under skoltid, inte bibeln.

Följ ämnen i artikeln