"Vi skriker hjälp men politikerna sviker oss"

Åkesson gör rätt i att stanna hemma

Blommor, gravljus och en skylt i gångtunneln i Skärholmen. På skylten står ”Vi kommer för alltid minnas dig och bära med oss ditt mod och föredöme. Vila i frid”
Minnesplats i gångtunneln i Skärholmen

SKÄRHOLMEN Dammen på torget i Skärholmens centrum är torrlagd. I mitten av nedsänkningen står en klunga gravljus tätt intill varandra. Ett par blombuketter är fortfarande insvepta i plast, skyddade från den kalla vinden. Det har gått mindre än två dagar sedan Mikael, 39, mördades framför sin tolvåriga son i en gångtunnel bara hundra meter bort.

Sonen ringde först 112 och sedan farmor.

Nu syns uniformerade poliser i alla väderstreck, en blågul bil står parkerad mitt på torget intill grönsaksmarknaden. Kyrkan håller öppet för den som vill be eller tända ett ljus.

Saad, 70, stannar till på väg mot tunnelbanan. Som många andra vill han varken vara med på bild eller med efternamn. Men han har mycket han vill säga.

Saad har själv jobbat som pedagog med barn och familjer i utsatta områden. Han verkar inte förvånad över det som hänt.

– Vi har skrikit hjälp, hjälp, hjälp. Men de minskar resurserna när de borde öka dem. Vi behöver fler som stöttar barn och ungdomar, men vi blir färre. Politikerna sviker oss, säger Saad.

Han tycker att partierna fokuserar på helt fel saker. De är besatta av Nato, säger han med ett uppgivet skratt, när de borde koncentrera sig på Sverige. Det behövs bättre vård och skola, fler jobb, bättre pensioner.

– Varför hände det inte i Täby? Djursholm? Lidingö? Varför här? Politikerna borde komma närmare, träffa oss. Inte bara när någon blir mördad. Statsministern har nog aldrig varit här förut. Han kom för att tända ett ljus, filma och visa det på tv, säger Saad.

Ulf Kristersson och Magdalena Andersson var i Skärholmen under en minnesstund för Mikael igår. Andra partiledare dyker upp idag. Ebba Busch står och pratar med ett gäng kvinnor på torget. Från vänsterhanden hänger en tunn plastpåse med två tunga granatäpplen i.

Efter en stund vandrar hon och pressekreterarna ner för backen mot gångtunneln där Mikael blev skjuten, plasten runt blommorna trycks ned i en papperskorg på vägen.

Ebba Busch (KD) lämnar blommor vid platsen där Mikael mördades.

Polisen vill inte gå närmare in på vad som hände i onsdags kväll och i skrivande stund har ingen gripits. Men det verkar som att Mikael konfronterade ett gäng ungdomar som sålde droger. De sköt honom i huvudet.

Efter en sådan händelse är det svårt att uppmana till civilkurage.

En blank, svart bil rullar upp mot gångtunneln och Centerpartiet kliver ut. Muharrem Demirok ackompanjeras av lokalpolitiker, talespersoner och pressekreterare, alla med rosor och gravljus. Inte mindre än åtta kameror följer partiledaren in i skuggan under bron.

Jimmie Åkesson har inte varit här ännu. Han säger till Aftonbladet att han är trött på poserande politiker. I stället skriver han på X att han vill förklara krig mot varenda gängkriminell och att ”debilt prat om brottsförebyggande fritidsgårdar” hör hemma i papperskorgen.

Det var kanske klokt av Åkesson att stanna i Gamla stan.

Nu har mamman till Mikaels barn hört av sig till Expressen.

”Hat föder bara mer hat, och det är inte vad vi behöver. I stället behöver vi ge ungdomar som lider möjligheter att välja en bättre väg framåt i livet” skriver hon i ett sms.

På torget har molnen börjat skingras. Duvor och måsar slåss om kvarglömda brödbitar, troféer för de skrikande stammisarna. På bänkarna sitter folk som öppnat jackor, tagit av sig mössorna. Trots det känns solen tung. Sverige är fattigare än för två dagar sedan.

Följ ämnen i artikeln