Ingvar Persson

SD:s väljare röstade inte på Kristersson

Det är Åkessons stöd som dyker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson på Harpsunds herrgård.
Ulf Kristersson på Harpsunds herrgård.

Det var en omtumlande höst i svensk politik. En valrörelse som präglades av högt tonläge, dramatiken på valnatten och regeringsskiftet efter uppgörelsen på Tidö slott. Nya ministrar och svekdebatter.

Vi behöver försöka förstå vad som egentligen hänt, och opinionsundersökningarna skulle kunna vara en väg.

Aftonbladet publicerade i december den traditionella mätningen av förtroendet för statsråden. Det är inte vidare stort, visar det sig. Av de 24 ministrarna är det bara tre, alla moderata män, som kravlar sig över gränsen för godkänt. Resten är underkända av väljarna.

I tabellens botten

Än mer intressant är kanske att de tre partiledarna – Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson – alla finns i tabellens botten. Där hittar vi dessutom regeringens kanske mest frispråkiga medlem. Väljarna tycks inte dela Romina Pourmokhtaris uppfattning om att hon är den bästa miljöminister landet kan ha.

Kanske är slutsatsen att ministrarnas betyg blir högre ju mindre väljarna ser dem. I toppen hittar vi försvarsminister Pål Jonson. Hur många skulle kunna peka ut honom i en vittneskonfrontation?

Om det varit svårt att få ministrar att svara på frågor tidigare lär det inte bli lättare nu. Tydligen lönar det sig att stänga in sig på departementet och säga åt pressekreteraren att stänga av telefonen.

Tung höst för regeringen

Att regeringen har haft en tung höst bekräftas också i TV4:s sammanvägning av opinionsmätningar. Enligt den skulle partierna bakom Tidöavtalet bara få 154 riksdagsmandat om det vore val idag. Oppositionen skulle få 195.

Det verkligt intressanta är ändå att undersökningen från TV4 bekräftar det andra mätningar visat, att det är Sverigedemokraterna som är de stora förlorarna. Partiet skulle förlora två procentenheter av rösterna jämfört med i september.

Varför då? Alla som följt regeringsbildningen tycks vara överens om en sak, det var Jimmie Åkesson som vann. Tidöavtalet är fullt av hans käpphästar.

"SD:s politik, formulerat på ett juridiskt hållbart sätt", som Ulf Kristersson ska ha uttryckt det.

Så varför flyr just Sverigedemokraternas väljare?

Röstade på SD men fick Kristersson

Det är klart att det kan handla om priset på diesel, men den rimligaste förklaringen är nog att de inte röstade för den här regeringen. Att många av Åkessons väljare inte insåg att deras röster skulle leda till att Kristersson kunde flytta in på Sagerska och hålla jultal från herrgårdsmiljön på Harpsund.

Naturligtvis borde de ha förstått det. Ingen har hymlat om Kristerssons ambition att bli statsminister eller att Sverigedemokraterna tänkte låta det hända. Ingen, i alla fall ingen som följer politiken noga, trodde nog att Åkesson skulle få bilda regering.

Ändå är hans väljare missnöjda. Den stora frågan under 2023 kan mycket väl bli vart det missnöjet tar vägen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.