Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Hutlösa moderatlögner om invandrare i Sveriges radio

Trump-nivåer på Svantessons siffertrixande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det tog sin lilla tid, men över ett halvt valår in ställde SVT äntligen Moderaterna och Ulf Kristersson mot väggen gällande partiets siffror om invandrare.

700 000 är de, enligt Moderaterna, invandrarna i Sverige som inte kan försörja sig själva. De så kallat bidragsberoende.

Siffran har tryckts på Moderat valmaterial och debattartiklar har pumpats ut från moderata politiker liksom från näringslivsbetalda opinionsbildare. Länge fick siffran stå där, oemotsagd, i TV och radio, som vilken åsikt som helst snarare än ett faktapåstående man faktiskt kan kolla upp.

I SVT:s partiledarintervju pulveriserades siffrorna. Drygt 160 000 av sagda invandrargrupp är i själva verket studerande, föräldralediga, sjukskrivna eller något annat vi i välfärdslandet Sverige brukar tycka är rimligt att människor får ersättning för. Över 200 000 i gruppen jobbar, exempelvis deltid inom vården, men tjänar inte 15 500 kronor i månaden.

Inte så noga med exaktheten, tyckte Ulf Kristersson – men medgav ändå att det kan ha blivit lite, lite fel.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

Man kan förvänta sig att ett sådant fel rättas till. Kanske ändrar partiet i sitt valmaterial och i sina talepunkter?

Så blev det inte. Snarare tvärt om.

Förra veckan i P1-Morgon debatterade finansminister Mikael Damberg välfärdsekonomi med Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Här var det inget tal om 700 000 icke-självförsörjande. I stället kläcker Svantesson ur sig det hutlösa “varannan invandrad kan inte försörja sig själv”.

Det är ett par dagar kvar till valet. Det är uppenbart att inget längre spelar roll för en valkampanjande höger. Inte så noga med exaktheten, inte så noga med fakta över huvud taget.

Men det måste faktiskt spela roll för journalistiken. P1-Morgon sänds tidigt. Kanske var programledaren trött. Kanske var kaffemaskinen trasig, men det är ändå nära nog tjänstefel att inte haja till ens lite när någon påstår att varannan invandrad i det här landet inte kan försörja sig. Vad betyder ens invandrad i det fallet?

Svantesson får mala på, sedan går frågan vidare till Mikael Damberg. Hur ska han få ihop ekvationen som är välfärdens framtida finansiering?

Att ställa öppna frågor och låta politiska talespersoner babbla är inte journalistik för en valrörelse. Att gömma sig bakom att respektive motståndare antagligen skarvar lika mycket och att påståendena väl tar ut varandra bara de får lika mycket talutrymme duger inte heller.

Varje påstående, från varje partiföreträdare, måste granskas mot vad som faktiskt är sant. Inför sista veckans valdebatter behöver Sverige journalister som är allt annat än morgontrötta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.