Pernilla Ericson

Vandalerna i Göteborg förstör för Black lives matter-rörelsen

Våld och förstörelse – ”man i vit tröja” grep in

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.
Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.

Det var en demonstration som man på förhand visste snabbt skulle upplösas, eftersom deltagarna blev alldeles för många i pandemitider. Trots att arrangörerna försökte hålla det glest mellan de medverkande på Heden. Black lives matter-manifestationen mot rasism och i solidaritet med demonstranterna i USA, upplöstes lugnt och fredligt och hyllades därför av polisen.

Det var först efteråt som kaos utbröt. En grupp människor rörde sig in mot centrala delar av Göteborg, där vandalism och våld följde. Skyltfönster slogs sönder, uppskattningsvis 50–100 personer gick till attack mot poliser och polisfordon. Bränder startades senare. Flera av vandalerna var tidigare kända av polisen, och utan någon tydlig politisk förankring, betonade Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.
“Det rör sig om en grupp yngre män som inte hade med själva demonstrationen att göra utan enbart verkar ha varit ute efter att ställa till med bråk och skadegörelse”, säger Fuxborg till DN.

”Vem är mannen i vitt?”

Det är inte första gången en fredlig demonstration kapats – även i efterhand – av idioter vars livsluft är att ställa till bråk och förstöra. Demonstrationen är över i samma ögonblick som det första stolpskottet plockar upp en gatsten. Och det drabbar alla som på fredligt sätt kommit för att använda den lagstadgade demonstrationsrätten. Ilskan och besvikelsen var stor.
“Det är jättetråkigt. Vi ville komma ut med våra åsikter och våra röster och få dem hörda. Sedan att folk ska bråka efter en fredlig demonstration, det är jättetråkigt”, säger Roda Hassan, en av arrangörerna, till P4 Göteborg.
Samtidigt surrade sociala medier av en fråga: “Vem är mannen i vitt?”. Svt:s Rapport visade hur en man i vit tröja ingrep mot en person som verkade försöka kasta sten mot polisens bilar. Mannen dök upp även i andra filmklipp. Med ett häpnadsväckande lugn gick han fram till en av vandalerna, i full färd med att slå sönder ett skyltfönster. Han tog tag i personens arm och hindrade denne. En mobb verkade då vara på väg att attackera mannen i vitt, men hejdades av en polis på motorcykel. GP kunde på måndagen avslöja mannens identitet, han heter Murphy Alex, kommer från London och arbetar som personlig tränare. Om vandalen vid skyltfönstret sa han:
– Han verkade vara arg på polisen, men jag sa till honom att där inne finns ingen polis. Den här affären ägs av vanliga personer precis som dina föräldrar, säger han till GP.

Polissystemet ska rivas upp

Nu hyllas Murphy Alex av så väl politiker som allmänheten. För det är hans civilkurage som bör göra avtryck. Och de omkring 2000 deltagarna som manifesterade på Heden, och skingrades när polisen bad om det. De drabbas också när idioter tar till våld. För tydligare än någonsin ser vi nu vikten av solidaritet, att stå upp mot orättvisor.

I Minneapolis, USA, där George Floyd miste livet till följd av polisens brutala, omänskliga agerande, ska nu hela polissystemet rivas upp och göras om i grunden. På gatan där president Donald Trump lät knallskott och tårgas regna mot fredliga demonstranter för en pr-promenad till kyrkan, har Washington DCs borgmästare Muriel Bowser låtit pryda gatan med det flera meter höga budskapet BLACK LIVES MATTER.
Och i Sverige och runt om i världen talar vi om rasism och segregering och utanförskap och diskriminering och dess avtryck på våra samhällen.
Det sker därför att människor höjer sina röster.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.