Mejla

Pernilla Ericson

SD:s intåg kan leda till lokaltidningarnas död

Allt färre som granskar politikerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sverigedemokraterna är på offensiven mot media. I veckan blev det extra synbart när SD ville kalla in cheferna för public service-bolagen till riksdagen, och ställa dem till svars för innehåll i Svt:s morgonprogram och i SR:s “P3 med Rebecca och Fiona”.

Det blev inget av med det. Partiets förslag röstades inte igenom.

– Vi ska ha fri media och journalistisk frihet, inte politisk inblandning i vilka program som görs eller vilka programledare som finns, säger Christer Nylander, kulturutskottets ordförande (L), till Svt.

”Hade jag varit chef på Sveriges Radio hade jag nog lagt ner P3”, sa SD:s Jimmie Åkesson i Morgonpasset i P3 2018.

I SD-vänliga grupper odlas bilden av “vänsterstyrda” nyhetsmedier. Forskningsgenomgångar av mediebevakningen inför senaste valet visar snarare att Alliansen, och särskilt Liberalerna och Centerpartiet, fick en gynnsam behandling i nyhetsmedierna.

Men i motion efter motion har SD-politiker försökt avskaffa det statliga presstödet, även om det inte skett utan mothugg internt. Partistyrelsen motsatte sig skattefinansiering av public service, och stod som ensamt parti utanför överenskommelsen 2018 om höjt presstöd till journalistik i underbevakade områden. Den frågan är mer brännande än vad som hittills lyfts fram.

Kvällstidningsjättar som Aftonbladet och Expressen får inget presstöd, däremot är det avgörande för lokaltidningarnas överlevnad. De tidningar som granskar makten på lokalnivå, och som skildrar livet och villkoren på Sveriges landsbygd. I en tid när allt fler läser tidningar i mobilen istället för i pappersform har inkomstkällorna krympt, men engagemanget består. Lokaltidningsjournalister vittnar om mängden tips, synpunkter och uppslag som dagligen når redaktionerna.

Med färre lokaltidningar blir det färre som granskar politikerna på orten och de lokala företagsledarna. Det är redan ett stort problem. Mer och mer kan ske under radarn. I förlängningen är det ett uppenbart hot mot demokratin.

Riktningen är utpekad. Frågan är om presstödet och begränsningen av public service kommer att inkluderas på kravlistan från Sverigedemokraterna för att släppa fram styret Moderaterna och Kristdemokraterna vid en regeringsbildning? Kravlistan lär bara växa, eftersom SD i opinionen nu är lika stora som M och KD tillsammans.

Vad vill då SD se mer av? Tja, gärna män som skriker i mobilkameror. I partistyrelsens förslag till landsdagarna 2019 ville man “utvärdera hur det pressetiska systemet kan inkludera nya former av journalistik så som medborgarjournalister”.

Nyligen fälldes en kvinna för förtal, bara för att ha delat en sådan “medborgarjournalists” text på Facebook.

Men lite spill får man räkna med, när man skakar om grunden för pressfriheten.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Osman, 39, vet hur man får stopp på barnrånen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Christer Nylander

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Centerpartiet

Liberalerna

Kristdemokraterna

Alliansen