Mejla

Ingvar Persson

Boken språkrören absolut borde läsa

Arbetslivskriminaliteten har fått fritt fram

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: CAROLINA BYRMO

Miljöpartiets ledning borde ha "Vi skuggorna" på cirkulation. Tanken slår mig flera gånger när jag läser Elinor Torps reportagebok som också har undertiteln "Ett Sverige du inte känner till".

Ellinor Torp är journalist och arbetar för fackförbundstidningen Dagens Arbete där flera av texterna tidigare har publicerats. Boken handlar mycket riktigt om arbete i Sverige, men väldigt lite om det som brukar finns i de fackliga ledarnas kamptal eller i politikernas hyllningar av den svenska arbetsmarknadsmodellen.

"Vi skuggorna" (Leopard förlag) berättar i stället historien om ett arbetslivs om vuxit fram vid sidan av det vanliga och där människor från Asien, Latinamerika eller Afrika river väggar, bygger hus, skulpterar naglar, lagar mat, städar kontor eller passar barn - listan skulle kunna bli nästan hur lång som helst - för löner man nästan inte kan tänka sig och på villkor vi inte vill höra talas om.


Som flera personer påpekar i boken är det egentligen fel att tala om ett skuggsamhälle, eftersom det nya arbetslivet finns överallt omkring oss. Kanske borde vi i stället prata om ett parallellt Sverige, inflätat i det land vi känner.

Människor som ofta inte finns i några register, och vars existens ingen vill veta av

Det är människor som sover i bilverkstäder och som tvingas äta chefens överblivna pizzabitar. Människor som arbetar åt underentreprenörernas underentreprenörer. Människor som ofta inte finns i några register, och vars existens ingen vill veta av när något går fel.

Kvinnor som utnyttjas och män som skadas på livsfarliga arbetsplatser. Ellinor Torp har träffat några av dem och berättar deras historia. Hon pratar också med myndigheter, fackföreningar och experter. Poliser som kämpar för att stoppa exploateringen, arbetsmiljöinspektörer som undviker de största arbetsplatserna eftersom det skulle ge för mycket pappersarbete och politiker som erkänner att beslutsfattarna varit naiva.

Dagens situation har blivit möjlig på grund av politiska beslut

Till slut är bara en slutsats möjligt. Dagens situation av exploatering, rättslöshet och fuskande har blivit möjlig på grund av politiska beslut om avreglering av arbetsmarknaden som fattats under lång tid.


Många gånger mot fackföreningsrörelsens protester. Och väldigt ofta med Miljöpartiets medverkan, i bästa välmening naturligtvis. Men resultatet har blivit att arbetslivskriminaliteten fått fritt fram. Att lägga hela makten över arbetskraftsinvandringen hos arbetsgivarna är bara ett av besluten som skapat dagens situation.

Det är därför jag tänker att ledande miljöpartister borde läsa "Vi skuggorna".

Jag vet att den sortens uppmaningar sällan leder till något. Det är inte brist på information som får klimatförnekarna att stoppa huvudet i sanden. Men jag har svårt att se att Isabella Lövin, Per Bolund eller Åsa Lindhagen försvara det parallella arbetsliv som blivit resultatet av deras politiska välvilja.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.